Aard van de weg :
Voor 90% verkeersvrije beton fietswegen in Haspengouw, enkel eventueel landbouwverkeer toegelaten. Een kort stukje fietspad in harde aarde, zeer goed berijdbaar. De wegjes hebben meestal matige en soms sterke stijgingen en afdalingen.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Haspengouw.
Lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Kerkom, N80, kasteeldreef / GPS : 50.779839, 5.173020
E313 Antwerpen-Liège tot Hasselt, uitrit 28 richting St.Truiden, N80 volgen tot Kerkom. Aan Km paal 21,3 aan de wegwijzer naar Kerkom links de kasteeldreef in grint inrijden en daar parkeren. Het fietspad van knooppunt 184 naar 185 kruist halfweg die dreef.
Info :
Een mooie fietstocht langs de eindeloze boomgaarden in Haspengouw. Dit traject is natuurlijk het mooist op een mooie dag in april, wanneer de fruitbomen in volle bloei staan. Haspengouw is een idyllisch glooiend landschap en de rijkdom van de streek groeit er letterlijk aan de bomen. Deze tocht laat je gezapig stijgen en dalen tussen deze eindeloze boomgaarden ten zuiden en oosten van Sint Truiden. Een goede conditie is vereist, vooral bij Borgloon zijn er soms sterke stijgingen en afdalingen van het fietspad.
De rit :
Vanaf halfweg de kasteeldreef waar kan geparkeerd worden tussen de eeuwenoude bomen vertrek je links richting St. Truiden naar knooppunt 185 op een stijgend en dalend fietspad tussen oude boomgaarden. Je fietst na ruim 1 Km voorbij de wijngaard van Bevingen en dan kom je aan de rand van het stadje, waar je een korte verbindingsweg hebt naar de volgende landweggetjes. Eerst fiets je daar een 500 Mt door een stille straat om uit te komen bij een zeer drukke verkeersweg. Deze moet je een 250 Mt volgen naar rechts op een smalle fietsstrook. Je steekt de uiterst drukke N3 voorzichtig over en duikt direkt weer tussen de boomgaarden en komt na enkele kilometers aan knooppunt 168 bij het dorp Brustem.
Daar moet je nu richting 169, door het dorp Brustem. Je fietst over een paar kerkwegels en achtereenvolgens voorbij de opvallend mooi gerestaureerde kapel van Sint Eucherius en dan rond de dorpskerk.
In Brustem-dorp, een paar honderd meter na de kerk, richting knooppunt 169, is er een fietscafé met een mooi tuinterras (gesloten op dinsdag).
Dan door het dorp en verder weer op golvende landwegjes natuurlijk opnieuw tussen de boomgaarden. Tussen knooppunt 169 en 161 bij een wegkruising kom je aan de 13e eeuwse kapel Helshoven met ernaast een mooi parkje en een horeca zaak met een zeer mooi tuinterras. Een ideale locatie voor een rustpauze.
Ondertussen fiets je al een hele tijd op de Romeinse weg Sint Truiden - Tongeren die 20 eeuwen geleden werd aangelegd door de Romeinen. Ten zuiden van Borgloon zijn enkele pittige hellingen maar als beloning kan je boven genieten van uitzonderlijk mooie panorama's over Haspengouw en ook van enkele lange afdalingen met uw fiets.
Bij het dorpje Groot-Loon, knooppunt 155 is het keerpunt van deze mooie route. Door het glooiend landschap is dit een tamelijk vermoeiende fietsroute maar het is mogelijk om aan knooppunt 185 nog enkele Km autovrij uit te breiden naar Velm en terug, richting 186. Daarna fiets je van 185 terug naar de kasteeldreef van Kerkom.