Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorbedding Herentals - Aarschot. In Aarschot verkeersvij beton fietspad naast de spoorweg naar het station en de Demer. Van Aarschot tot Werchter verkeersvrij asfalt fietspad op de dijk van de Demer.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Morkhoven / GPS : 51.124352, 4.825670
E313 Antwerpen-Hasselt, uitrit 22, N152 naar Olen, daar rechts naar Noorderwijk, daar links naar Morkhoven. Aan het begin van het dorp Morkhoven maakt de weg een haakse draai naar rechts en daar is de kruising met het fietspad Herentals-Aarschot bij de verkeerslichten. Rechts is daar ook een parkeerterrein.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Aarschot.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Naast de parking tegenover de sporen van het station komt de Demer met aan de noordzijde het dijkpad naar Werchter.
Naar het fietspad op de oude spoorbedding naar Morkhoven kom je door het oversteken van de voetgangers passage over de Demer naast de spoorweg (westzijde) en de beschreven weg rechtdoor (Spoorstraat) omgekeerd te volgen.
Info :
Een fietstocht door 2 heel verschillende omgevingen. In het eerste deel fietsen we in de provincie Antwerpen op het fietspad dat aangelegd is op de oude spoorbedding Herentals-Aarschot. In het tweede deel fietsen we in Vlaams-Brabant op de kronkelende dijken van de Demer van Aarschot tot Werchter.
De rit :
Op de plaats van het vroegere station van Morkhoven beginnen we in zuidelijke richting op het 14 km lange fietspad naar Aarschot. Het asfalt pad is aangelegd op een voormalige spoorbedding, 14 Km kaarsrecht door de Antwerpse Kempen. Het hele traject is mooi groen afgeboord met bomen en struiken. We fietsen afgewisseld langs boerderijen, weiden en velden. Af en toe kruisen we een landweg of een verkeersweg en na ongeveer 6 km steken we de Grote Nete over via een een brug. Daar is vanop de spoordijk een mooi panorama over de kronkelende Nete en de grote visvijver. Na 13 Km komen we in de omgeving van Aarschot, te zien aan de Heidestraat, die rechts een 400 Mt naast ons fietspad loopt. Vanaf de vroegere overweg van de Oude Mechelse Baan wordt het pad in beton, verder onder een viaduct door en dan eindigt dit fietspad aan de N19.
De spoor overweg oversteken en het rode fietspad naast de N19 een paar honderd meter volgen tot aan een andere spoor overweg. Aan de overkant begint rechts een beton fietspad naast de spoorweg in de richting van het station. Na een kleine Km is onder de spoorweg een fietsers doorgang. Aan de overzijde van de spoorweg komen we in de Spoorstraat, een zeer verkeersarm wegje van een paar honderd meter. We rijden vervolgens onder een brug door. De Spoorwegstraat draait daar haaks naar rechts maar 10 mt recht voor ons stroomt de Demer. Daar begint ook het mooie fietspad op de dijken.
De Demer mondt 11 km verder uit in de Dijle te Werchter. We volgen dit fietspad op de verhoogde Demerdijken. Vanaf hier is het genieten. Genieten van de rust en de natuur en uitkijken naar de meanders.
De meanders, afgesneden van de Demer, die u langs het traject tussen Aarschot en Werchter zult zien, kunnen recente dan wel eeuwenoude meanders zijn. De oudere zijn bijna volledig verland en begroeid met bomen en struiken. Zeker is dat deze kleine lusvormige vijvertjes echte natuurpareltjes zijn. Door hun wisselende waterstand - in de winter boordevol water, in de zomer vrijwel droog - herbergen deze meanders een diversiteit aan bloemen en planten.
In Werchter fietsen we terug naar Aarschot en dan naar Morkhoven langs dezelfde weg.

Zie ook :