Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden op de dijken van de Schelde.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Scheldeland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Melle, P begraafplaats kerk / GPS : 51.005100, 3.802600
R4 Ring rond Gent, uitrit 6 : Melle. Op de N9 naar centrum Melle, bij de 1e verkeerslichten links. Voor de Schelde brug, tegenover de kerk is een parking bij de begraafplaats.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Schoonaarde.
De Schelde brug is op 200 Mt van het station naar rechts richting Berlare. Over de brug afrit naar links terugkeren naar de Schelde en het jaagpad aan Het Oude Brughuys.
Werken in uitvoering :
In september 2018 was tussen Melle en Wetteren, van knooppunt 66 tot de Wetterenbrug het fietspad langs de Schelde onderbroken wegens werken aan een pompgemaal. De doorgang was onmogelijk, er is een bewegwijzerde omleidingsweg van 3 Km, het grootste deel over een zand-/half verharde landweg.
Info :
Dit is een fietstocht langs de Schelde van Berlare via Wetteren en Melle tot Sint Amandsberg. De Scheldedijken hebben allemaal een asfalt fietspad en volgen kronkelend de rivier, zodat het heerlijk rustig rijden is. De rust wordt ook verzekerd door de aard van het landschap. Aan beide zijden van de Schelde liggen dikwijls polders, broeken en schorren waardoor de bewoonde wereld af en toe ver weg lijkt.
De rit :
1) Melle - Wetteren - Berlare (38 Km h/t).
Het doorlopend jaagpad langs de Schelde is in Melle langs de n-oostzijde van de Schelde, dus over de brug. Naar Wetteren is z-oost, richting knooppunt 22. Na ruim 6 Km fietsen langs de Schelde kom je aan de brug van Wetteren en je vervolgt rechtdoor onder de brug. Tussen Wetteren en Schellebelle, aan de noordzijde van de Schelde fiets je aan de rand van een uitgestrekt natuur reservaat : de Kalkense Meersen.
Voorbij het veer van Schellebelle is het fietspad 3 Km op de dijk van een groot overstromingsgebied tot Uitbergen. Ruim 1 Km voorbij Uitbergen bij knooppunt 65 begint een ander groot natuurreservaat en overstromingsgebied : de Paardeweide. Je kan naar keuze rechtdoor verder fietsen langs de Schelde of het asfalt fietspad volgen rond het overstromingsgebied, beide fietspaden komen terug samen nabij Berlare. Ongeveer 1 Km verder is de brug van Berlare, knooppunt 68 en hier is het keerpunt.

2) Melle - Gentbrugge/Sint Amandsberg (14 Km h/t).
In Melle langs de n-oostzijde van de Schelde vervolgt het fietspad naar Sint-Amandsberg, richting knooppunt 12. Eerst is er de aansluiting met de Ringvaart en dan de viaduct van de Ring R4. Nabij Heusden loopt het pad ongeveer 1 km op een dijk niet naast de Schelde maar door een mooi natuurgebied tot de N444 brug Heusden.
De Schelde en het fietspad lopen nu al een tijdje in noordelijke richting en voorbij de reusachtige E17 viaduct draaien deze in een grote boog naar het westen. Geleidelijk komt de agglomeratie Gent dichterbij en het fietspad eindigt aan de Nijverheidskaai in Sint-Amandsberg. Hier is het keerpunt van deze fietsroute langs de Schelde.

Zie ook :