Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt of beton fietspaden door de uitgestrekte bossen. Enkele kilometers zeer rustige verkeersarme verbindingswegjes (enkel lokaal verkeer). Asfalt jaagpad langs het Albertkanaal.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Kempen en Maasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Niel-bij-As, oud station As / GPS : 51.005520, 5.601750
E314 Lummen richting Genk, uitrit 32, N75 richting Dilsen / Maaseik tot Niel-bij-As. Op de N75 na 5 km de afrit As nemen en dan links N273 richting As, na 200 mt is de spooroverweg en links het oud station van As. In de omgeving kan men parkeren.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Genk.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Afstand station - Katteven (knooppunt 30) is ±4 Km. Afzonderlijk fietspad oostelijk langs de Europalaan voorbij de rotonde na het koopcentrum naar het Molenvijvers park. Ongeveer 1 Km fietspad door het park en bij de opritten van de fietsbrug over de Europalaan is het fietsroutenetwerk. De brug niet oversteken, volg de bewegwijzering naar knooppunt 30. Er volgt 1 Km niet verkeersvrij wegje, het laatste deel is ruim 1 Km vrijliggend fietspad door de bossen van Katteven.
Info :
Dit is een bijzonder mooie fietstocht in midden Limburg, gedeeltelijk door het 'Nationaal Park Hoge Kempen'. Over mooie fietspaden door de prachtige natuur van de Hoge Kempen fietsen we in de omgeving van Genk en Zutendaal naar het Albertkanaal en volgen dit verder tot Gellik.
De rit :
Het oud station van As, fietsknooppunt 41 is ons vertrekpunt en ook een toegang poort van het 'Nationaal Park Hoge Kempen'.We moeten richting nr 565 en dus naast het oud station de oprit nemen naar de fietsbrug over de expressweg N75.
Even voorbij de expressweg draait het fietspad naar rechts en vanaf dan fietsen we door de uitgestrekte bossen van het 'Nationaal Park Hoge Kempen'. We kruisen de snelweg E314 op een zeer brede brug van enkel voor fietsers en later langs een zeer groot golfterrein. Temidden van de prachtige natuur van de Hoge Kempen, meer bepaald in het recreatiedomein Kattevennen, staat één van de 4 actieve volkssterrenwachten van Vlaanderen : het Europlanetarium.
De brug van het Albertkanaal steken we over en vervolgen beneden onder de brug door. Nu gaan we het Albertkanaal 6,5 Km volgen tot Gellik. Het kanaal is verder gegraven in een brede en diepe sleuf door het omgevende groene landschap. De volgende brug, 4 Km verder steken we opnieuw over.
We verlaten stijgend het jaagpad naar rechts en volgen dan de Vossenkuilstraat 300 Mt rechts naar de brug van EigenBilzen. Over de brug naar rechts begint een mooi fietspad hoog boven de rand van de vallei. We blijven verder steeds fietsen langs de noordelijke oever, maar nu op een fietspad met rechts in de diepte het Albertkanaal en mooie panoramas op de omgeving.
Bij Gellik, aan knooppunt 65 kunnen we eventueel naar het centrum, ongeveer 1 Km in richting 62. Op het dorpsplein van Gellik is tegenover de kerk een café met terras (gesloten op wo/do).
Na een rustpauze en een drankje fietsen we terug naar As langs dezelfde weg.

Zie ook :