Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op een oude spoorbedding. Ongeveer 3.5 km verbindingsweg van Achel statie naar de Achelse Kluis op gescheiden breed fietspad naast de weg en de laatste 500 Mt zonder fietspad. In Nederland mooie verkeersvrije asfalt fietspaden door zeer uitgestrekte bossen en heidevelden.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerken Limburgse Kempen (B) / Brabantse Kempen (NL).
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Neerpelt, J.Tassetstraat, kanaal / GPS : 51.233799, 5.429990
Vanaf de E313 uitrit 25 Ham of 25a Tessenderlo naar Leopoldsburg, daar de N73 volgen richting Peer tot de kruising met de autoweg N74 na Hechtel, daar de oprit nemen naar Overpelt/Neerpelt. De afrit Neerpelt nemen en dan N790 richring centrum, 2e straat links Ralleylaan, aan het kanaal naar rechts en voorbij de brug kan op de grasberm geparkeerd worden voor de Passantenhaven / Camper parkeerplaats.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Neerpelt.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen).
Je fietst 1.5 Km vanaf het station noordwaarts via de Stationsstraat naar het kanaal, fiets knooppunt 241.
Info :
Dit is een fietstocht in de grensstreek van de Limburgse en Brabantse Kempen ten zuiden van Eindhoven. In België volgen we het traject van de vroegere spoorweg Neerpelt-Valkenswaard. Op de grens fietsen we langs de abdij 'De Achelse Kluis' en in Nederland buiten de bewoonde wereld door het natuurreservaat 'Groote Heide' en dan door de Leenderbossen en het Heezeren-bos. Dit traject is natuurlijk het mooist in augustus, in de bloeitijd van de heide.
De rit :
We fietsen vanaf de Passantenhaven en Camper parkeerplaats 500 Mt in oostelijke richting langs het kanaal naar de spoorwegbrug. Daar is fiets knooppunt 241 en de ijzeren brug over het kanaal steken we over. Het mooi fietspad op de oude spoorbedding kunnen we zo ongeveer 7 km volgen tot in de buurt van de Nederlandse grens, iets voorbij het kleine dorpje Achel Statie.
Nu volgt ongeveer 3.5 km verbindingsweg naar de Achelse Kluis op het gescheiden breed fietspad naast de weg en de laatste 500 Mt zonder fietspad. Van knooppunt 218 naar 217 volgen we even niet meer de bordjes en fietsen rechtdoor (de weg niet oversteken) voorbij de grens. Bij de rotonde rechts op het fietspad naast de weg en dan komen we aan de abdij 'De Achelse Kluis', knooppunt 217. Dit is een prima plek om even uit te rusten tussen de oude en mooi gerestaureerde abdijgebouwen. Op de binnenkoer van de abdijhoeve is een groot terras, dus hier is de place2be om te genieten van een ter plaatse gebrouwen echte trappist 'Achelse Kluis' (op maandag gesloten).
We steken de Nederlandse grens over en fietsen naar 36 en richting 56 door het uitgestrekte natuurreservaat 'Groote Heide'. De heidevelden zijn natuurlijk het mooist in de bloeitijd, in augustus.
Na de 'Groote Heide' even opletten : we gaan van het fietsroute netwerk af en volgen verder rechtdoor de brede verkeersvrije asfaltweg door de uitgestrekte Leenderbossen. Na 5 Km komen we uit het bos aan een parking en het fietsknooppunt 53. We steken de drukke weg Valkenswaard-Leende over via de fiets oversteekplaats naar 20 door de bossen van het landgoed Valkenhorst en komen na de autoweg viaduct (enkel voor fietsers) in het grote Heezeren-bos. Het asfalt fietspad kronkelt verder door de bossen richting Heeze naast een brede zandweg met regelmatig op de open plekken grote heidevelden.
Vanaf knooppunt 52 richting 50 is op de oude spoorwegbedding een mooi en zeer breed fietspad van ruim 4 Km door de bossen van Heeze naar Geldrop. Bij de spoorweg en de autoweg viaduct E34/A67 is het keerpunt.
We fietsen terug en na de oversteek van de weg Valkenswaard-Leende gaan we terug even van het fietsroute netwerk af. Bij de parking is een Y-splitsing van fietspaden : we gaan terugfietsen langs de rechter kant van de splitsing richting Achelse Kluis via het brede fietspad (zie daar ook de paddestoel wegwijzer). Zo fietsen we dwars door het grote Leenderbos terug naar knoopunt 56 bij de 'Groote Heide'.
Terug aan knooppunt 36 rijden we dan naar 217 en de Achelse Kluis, en verder terug naar Neerpelt.

Zie ook :