Aard van de weg :
Eerst 2 Km beton landweg, dan verkeersvrij beton fietspad op de bedding van een voormalige spoorweg. Tussen Wilderen en St.Truiden enkele kilometers zeer rustige verkeersarme landwegen.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Hageland en Haspengouw.
Lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Ook bordjes : "De ijzeren weg"
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Tienen, Ambachtenlaan / GPS : 50.803391, 4.974060
E40 Brussel-Luik, uitrit 25, N29 richting Tienen, R27 richting St.Truiden tot aan de 2e rotonde, daar richting 'Soldatenplein' (witte wegwijzer). Ongeveer 500 Mt verder is rechts een kleine parking waar het fietspad begint.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Sint Truiden.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Van op de parking van het station volg je het knoopuntennetwerk, naar knooppunt 188 en dan 187. In Wilderen bent u op het fietspad naar Zoutleeuw (richting 51) en verder naar Tienen of Halen.
Info :
Eerst ongeveer 2 Km een beton landwegje en dan volgen we de oude spoorwegbedding Tienen - Zoutleeuw - St.Truiden. Tussen Zoutleeuw en St.Truiden zullen we vele kilometers omringd zijn door uitgestrekte laagstam boomgaarden. Dit traject is natuurlijk het mooist in april in de bloesemtijd, of in september in de pluktijd van het fruit.
De rit :
We beginnen dus op het beton landwegje enkel voor fietsers en aangelanden dat ons na 2 Km aan de oude spoorzate brengt, en na een haakse draai naar rechts zitten we op de 'ijzeren weg'.
We fietsen tussen de dorpen Wommersom, rechts en links achtereenvolgens : Oplinter, Neerlinter en Drieslinter. Iets voorbij het vroegere stationsplein van Drieslinter komen we aan een Y-splitsing van het fietspad. Rechtdoor is naar Diest, en dit traject is beschreven in eenandere route, maar wij fietsen nu rechtsaf naar Zoutleeuw en St.Truiden. 3 Km verder, na het oversteken van de Kleine Gete hebben wij links een kleine kasseiweg naar het centrum van Zoutleeuw.
Wij vervolgen onze tocht op de 'ijzeren weg' richting St.Truiden. Eerst moet ter hoogte van het voormalige stationsplein van Zoutleeuw voorzichtig een zeer drukke verkeersweg worden gedwarst op een rotonde. Dan verder tussen laagstam fruitplantages tot Wilderen bij St.Truiden, waar het mooie fietspad eindigt aan de dorpsstraat. Het oude stationsgebouwtje is opvallend mooi gerestaureerd en is nu omgevormd tot 'Gasthof de Statie', een bijzonder mooi plekje om een terrasje te doen (open : vrij-, zat- en zondag)!
We zijn op fietsknooppunt 187 en volgen naar links tot 188 door het dorp van Wilderen. Nu 2 Km in richting 191 tot het kasteel van Duras en daar terugkeren naar 188. Verder langs landweggetjes tussen fruitboomgaarden richting knooppunt 135 volgen via de Truienweg en de Volmolenweg tot aan het station van Sint Truiden.
Hier is het keerpunt van deze mooie fietstocht. We fietsen terug naar Tienen langs dezelfde weg. Terug aan onze parking aan bij Tienen hebben we ruim 40 km afgelegd.
Deze route kan ook nog enkele kilometers uitgebreid worden naar het centrum van Tienen verder op de 'ijzeren weg'. Onderweg passeren we het oude stationnetje van Grimde, een deelgemeente van Tienen. Ongeveer 2 km zijn we hier van de aftakking van de bestaande spoorweg Tienen-Luik. Dit stukje is ook omgevormd tot een mooi fietspad in een grote boog rond de grote bekendesuikerfabriek tot aan de spoorweg waar het fietspad naar rechts draait naar het centrum.
Een paar honderd meter verder kunnen we rechts nog verder fietsen door het domein van het Groot Begijnhof tot aan de ruïne van de begijnhofkerk. Deze is zeker een bezoekje waard, want deze voormalige kerk is opvallend mooi gerestaureerd als ruïne.

Zie ook :