Km
50
Péruwelz - Stambruges - Pommerœul
Aard van de weg :
Verkeersvrije beton jaagpaden langs 3 kanalen : Nimy-Blaton-Péronnes, Blaton-Ath en Pommerœul-Condé. Van Blaton tot Harchies is de beton weg kwaliteit minder goed. Enkele kilometers verkeersvrij asfalt fietspad op een oude spoorwegbedding.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL 1 van Peruwelz naar Blaton en vanaf Blaton naar Stambruges en ook tot de Franse grens : RAVeL 4.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Peruwelz, Quai de Paray / GPS : 50.519039, 3.593710
N60 Gent-Oudenaarde-Peruwelz of E42/A16 Tournai-Mons, uitrit 29, N60 naar Peruwelz. Over de kanaalbrug in Peruwelz rechts, na 500 mt kan men in de buurt van het kanaal parkeren.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Peruwelz.
Het fietspad is op 500 Mt van het station. Eerst een beetje naar links in de Rue Ponsart, dan rechts in de Rue de Basses Wattines en rechtdoor kom je aan het kanaal.
Info :
Dit is een mooie fietstocht in Wallonië langs de kanalen van de provincie Hainaut. Van Blaton naar Bernissart fietsen we ook ongeveer 4 Km op het traject van een voormalig kolenspoor.
De rit :
We zijn aan het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, en het jaagpad gaan we volgen in oostelijke richting. We fietsen ruim 5 Km door de bossen van Bon-Secours tot we aankomen bij Blaton aan een groot waterkruispunt. Links is de aftakking naar Ath en rechts het afgedankte kanaal Pommerœul-Antoing. Hier is ook een grote "porte de garde" over het kanaal gebouwd, het is een keersluis die altijd openstaat. Dit is ook het kruispunt van de Waalse fietstrajecten RAVeL 1 en 4.
Wij gaan de keersluis oversteken en verder fietsen op het traject van de RAVeL 4 : naar Stambruges en terug, dan naar Bernissart en terug en dan vervolgen tot de Franse grens.
Over de "porte de garde" volgen we eerst het mooi beton fietspad langs het kanaal naar Ath. Na 1 Km in het centrum van Blaton veranderen van oever aan de sluis nr 1. Er zijn 10 sluizen tussen Blaton en Stambruges (5 km) in deze uitzonderlijk aantrekkelijke omgeving. Bij sluis nr 10 in Stambruges vervolgt het fietspad naar Belœil en hier keren we om terug naar Blaton.
Aan de sluis nr 4 nabij Blaton kruist een klein lokaal wegje het kanaal. Wij zijn op 300 Mt van de oude spoorwegbedding (nu fietspad) naar Bernissart. Dit wegje in zuid-westelijke richting volgen we dalend (opletten voor eventueel autoverkeer !), dan onder de spoorwegviaduct door en direkt links in de Rue Dumont d'Or en na 100 Mt begint links het 4 Km lange beton fietspad naar Bernissart. Dit was vroeger de spoorwegaftakking naar de kolenmijnen bij Bernissart. Na 1,5 Km fietsen we over een reusachtige gerestaureerde ijzeren spoorwegviaduct hoog over het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Aan het voormalige station van Bernissart (2,5 km verder) is de terminus van het fietspad.
Hier terugkeren naar het kanaal. Juist voor de ijzeren viaduct is links een beton pad naar beneden om het jaagpad aan de zuidkant te bereiken. We vervolgen in oostelijke richting op het jaagpad van het grote kanaal (RAVeL 4). Ongeveer 4,5 Km verder komen we aan een grote reuzenkom. Dit wachtbekken ligt voor de sluis van Pommerœul. Deze overbrugt een hoogteverschil van 13,5 Mt naar het kanaal Pommerœul-Condé. Aan de sluis kijk je neer op een even groot parkeerbekken, maar zonder boten want er is geen scheepvaart meer op dit kanaal.
Via een dalende weg rechts komen we beneden op de andere oever. Even verder zien we links het dorp Pommerœul met zijn scheve kerktoren. Het is hier een zeer aangename omgeving en het brede kanaal wordt nu gebruikt als een groot recreatiegebied. Van de vroegere kolenontginning in de streek is niets meer te zien, behalve enkele vervallen gebouwen aan de overkant. Het kanaal gaat in een grote boog naar de Franse grens en na 5,5 km eindigt daar ons fietspad aan de sluis van Hensies.
Hier keren we terug naar Peruwelz op dezelfde jaagpaden. Aan de sluis van Pommerœul kan deze fietstocht eventueel nog worden uitgebreid in oostelijke richting verder langs het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes.

Zie ook :