Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak asfalt fietspad volledig op een oude spoorwegbedding.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL, L156.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Hermeton-sur-Meuse, N96 / GPS : 50.184292, 4.823620
E411 Namur-Arlon, uitrit 20, N97 richting Philippeville, N936 door Onhaye naar Hastière-Lavaux, N96 richting Givet langs de Meuse volgen tot 1,5 Km voorbij het dorp Hermeton-sur-Meuse. Rechts (witte wegwijzer : Domaine de Montmeuse) is een spooroverweg naar een camping. Links over de spoorweg begint het fietspad, er zijn enkele parkeerplaatsen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Mariembourg.
Vanaf het station zuidwaarts naar de 'Train a Vapeur' fietsen, daar de enige weg naast de watertoren verder volgen en over de spoorweg begint het RAVeL-fietspad naar Hermeton-sur-Meuse.
Info :
Dit is een fietstocht in Wallonië tussen Samber en Maas. We volgen het hele traject van de vroegere spoorweglijn van Hermeton-sur-Meuse naar Mariembourg, die nu een mooi fietspad is. We fietsen 26,5 Km aan één stuk door de natuur, afwisselend door venen en bossen, met af en toe links of rechts in de verte een dorpje.
De rit :
We volgen het lichtjes stijgend fietspad dat evenwijdig loopt met de verroeste sporen van de opgeheven lijn Dinant-Givet. Geleidelijk buigt ons fietspad van het Givet-spoor af en klimt heel langzaam uit de Maasvallei richting Mariembourg. Aan de linkerkant zien we in het dal de Maasbrug van Heer en het op Frans grondgebied gelegen Givet opduiken.
Bij het oude station van Agimont is er een pic-nicplaats met een gemetselde barbecue. Deze tocht is trouwens ruim bedeeld met al dan niet beschutte rustplaatsen. Vervolgens wordt ons uitzicht belemmerd door de diepe, beboste bedding waarin we rijden. Wanneer we het bos uitrijden heeft de omgeving een gedaanteverwisseling ondergaan. Het erg geaccidenteerde terrein van de Maasvallei, met zijn rotspartijen en steile flanken, heeft plaats gemaakt voor de glooiende Fagne, een weinig vruchtbaar, van oudsher dunbevolkt gebied.
Na de gevaarlijke kruising met de N40 Philippeville-Givet gaat het door een heerlijk stukje natuur naar Doische. Een paar kilometer verder lag ooit de halte Gimnée. Tweehonderd meter verder merken we aan onze rechterkant, dieper in het groen, een soort oud stationsgebouw op. Op die plek sloot lijn 138A uit Florennes bij onze bedding aan en die bedding is nu ondoordringbaar dichtgegroeid. De echte samenvoeging was ter hoogte van de overweg.
Het dorp Gimnée torent een tweetal kilometer verder links op een hoogte boven ons uit.
Zo'n lange, autovrije fietsroute, het gevarieerde landschap van bossen en uitgestrekte vergezichten, en de afwezigheid van steden en dorpen zijn waarschijnlijk een unieke ervaring voor de meeste fietsers. Alleen een paar rustige, landelijke dwarsweggetjes of een alleenstaande boerderij breken de eenzaamheid en de stilte. De mooie stationnetjes van Romerée, Matagne-la-petite en Matagne-la-Grande staan nog overeind. Soms reikt het uizicht over het kaarsrechte spoor kilometers ver. Ontmoedigend of uitdagend ? Dat hangt van de ingesteldheid van elke fietser af.
Eindelijk komt Mariembourg in zicht. Het eerste dat we daar zien zijn veel geparkeerde oude treinstellen. We passeren een oude watertoren en komen aan de locomotievenloods van de 'Chemin à Vapeur', waar je je kunt vergapen aan gerestaureerd oud spoorwegmaterieel.
Daar is ook iets wat we tot nu toe de hele rit moesten missen : drankgelegenheid ! We kunnen ook eventueel een ander terras opzoeken een kleine kilometer verder in het centrum van Mariembourg, over de spoorweg de eerste straat rechts volgen, de rue du Moulin Rouge. Op het marktplein zijn diverse terrassen.
Na de verfrissing volgt dan de terugrit van 27 Km naar Hermeton-sur-Meuse via dezelfde weg van de heenrit.

Zie ook :