Km
56
Neerpelt - Bocholt - Stramproy (NL)
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden langs 2 kanalen in Noord Limburg en ook door uitgestrekte bossen in Nederland. Ongeveer 2 Km langs de Zuid-Willemsvaart bij de Nederlanse grens zijn oeverbewoners toegelaten op de weg.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerken Limburgse Kempen / Kempen en Maasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Kaulille, Poederstraat, brug N747 / GPS : 51.201771, 5.540710
N73 Leopoldsburg - Peer, N748 Peer - Kleine-Brogel, N747 Kleine-Brogel - Kaulille en verder tot de brug over het kanaal. Voor de brug rechts in de Poederstraat naar het kanaal. Er is parkeerplaats beneden aan de brug en het jaagpad.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Neerpelt.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen).
Je fietst vanaf het station noordwaarts eerst via de Stationsstraat, naast de spoorweg. Na 300 Mt begint rechtdoor het fietspad naast de sporen naar knooppunt 241 en zo kom je aan de ijzeren fiets/spoorweg brug. Voor de brug rechts verder langs het kanaal richting 202.
Info :
Dit is een fietstocht in Noord Limburg en Nederland in de regio Kempen en Maasland. Je fietst langs het kanaal Bocholt-Herentals en de Zuid-Willemsvaart door een zeer bosrijke streek. De Nederlandse grens steek je over om verder te fietsen door het groot natuurreservaat 'Laurabossen' tot aan het vakantiepark 'Vosseven'.
De rit :
1) Kaulille - Stramproy (40 km h/t)
Het kanaal Bocholt-Herentals volg je ruim 2.5 km in z-oostelijke richting door overweldigend groen tot aan de samenkomst met de Zuid-Willemsvaart, dicht bij Bocholt. Je kan hier op knooppunt 211 links het brugje en de sluis oversteken (richting 08) ofwel 2,5 Km rechtdoor verder fietsen langs de Zuid-Willemsvaart tot Bocholt. Daar heb je een hoge fietsersbrug die je oversteekt en dan langs de andere kant terugkeren naar 08 bij de sluis en het kantelbrugje.
Voorbij de sluis fiets je 7 Km verder op het pad langs de Zuid-Willemsvaart in de richting van de Nederlandse grens. Vanaf het brugje van Lozen zijn ook plaatselijke bewoners een paar Km toegelaten op het stille wegje naast het kanaal tot aan de Nederlandse grens, verder wordt het een zandweg, maar niet voor fietsers : zij vervolgen op een smal asfalt fietspad. Dan maak je een haakse draai naar rechts weg van het kanaal en duik je in de Laurabossen op een smal maar zeer mooi asfalt fietspad.
De Laurabossen danken hun naam aan de Laura-mijn in Zuid-Limburg. Toen de uitgestrekte heidevelden, die hier van oorsprong te vinden waren, hun functie verloren (kunstmest verving de schapenmest) werden hier in 1925 bomen ingeplant. De bossen zouden het hout moeten leveren voor het stutten van de mijngangen, maar de Nederlandse steenkoolmijnen hebben in 1964 de poorten gesloten. Vandaag is het gebied een groot natuurreservaat, zeer aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars.
Het is nu vele kilometers heerlijk fietsen buiten de bewoonde wereld door dit zeer uitgestrekt natuurreservaat en dan kom je aan het vakantiepark 'Vosseven' : voor dorstige fietsers een bijzonder mooie locatie midden in de dennen bossen met een terras om even te verpozen met zicht op de wilde waterplas (gesloten : ma, di). Dit is hier het keerpunt en dan fiets je dezelfde weg terug naar de sluis van Bocholt.
De Zuid-Willemsvaart is vanaf Bocholt in zuidelijke richting ronduit schitterend met een dijkbeplanting van sierlijke beukebomen, waarvan de dieprode bladeren een speciaal lichteffekt krijgen in het zonlicht. In de zomer zijn op vele plaatsen ook grote velden met waterlelies, een teken van zuiver water. Niet te verwonderen dat dit hier niet alleen bij fietsers maar ook bij vissers zeer populair is. Vanaf de splitsing van de kanalen bij Bocholt keer je dan terug naar Kaulille terug langs het kanaal.

2) Kaulille - Neerpelt (16 Km h/t)
In n-westelijke richting fiets je verder langs het kanaal Bocholt-Herentals. Het kanaal en het fietspad lopen door de uitgestrekte bossen van noord Limburg. Na 5 Km passeer je Sint-Huibrechts-Lille, links ten zuiden van het kanaal. Ongeveer 3 km verder is Neerpelt met de dubbele ijzeren brug over het kanaal : de eerste brug is voor de spoorweg via Hamont naar Weert, op de tweede brug is het fietspad naar Achel Statie. Hier is het keerpunt van deze mooie grensoverschrijdende fietsroute.

Zie ook :