Aard van de weg :
Verkeersvrije beton/asfalt fietspaden door de bossen van Postel naar de Nederlandse Kempen. Ongeveer 1,5 km hard effen zandpad, zeer goed berijdbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Postel, parking abdij / GPS : 51.286812, 5.188340
E34 richting Antwerpen - Eindhoven, uitrit 26 naar Retie, daar links nog 5 Km naar : De abdij van Postel, er is een grote parking.
Info :
In de bossen rond de abdij van Postel zij heel wat kilometers mooie fietspaden aangelegd. Daar in Postel is een van de mooiste stukjes natuur overgebleven in de Benelux. Daar is nog de lommer van de dreven, daar is nog de zuivere geur van de dennen. Dit is een mooie fietstocht bijna uitsluitend door eindeloze dennenbossen en heidevelden, kriskras door de Nederlandse Kempen ten zuiden van Eindhoven via het fietsroutenetwerk. Dit traject is natuurlijk het mooist in augustus, in de bloeitijd van de heide.
De rit :
Vanaf de grote parking Postel vertrekken we ten westen van de abdij door de uitgestrekte bossen. We fietsen op een zeer brede asfalt weg, enkel voor fietsers en wandelaars naar het fietsroutenetwerk, richting knooppunt 18. Bij de Reuselseweg volgen we het afzonderlijk fietspad ongeveer 600 Mt noordelijk, dan rechts op het beton fietspad naast de zandweg door de bossen naar de Nederlandse grens.
Na ruim 6 Km fietsen bij knooppunt 18 is een horecazaak met een groot terras. We beginnen nu links aan het deel in de Nederlandse Kempen. Een mooi maar smal beton fietspad door uitgestrekte bossen. Tussen knooppunt 16 en 12 fietsen we dwars door de 'Cartier Heide', een enorm groot natuurreservaat onder beheer van de Nederlande vereniging 'Natuurmonumenten'. De uitgestrekte heidevelden zijn natuurlijk het mooist in augustus, in de bloeitijd van de heide. Enkele kilometers voorbij de 'Cartier heide' eindigt ons fietspad bij een kleine verkeersweg naar Hapert in de buurt van de E34. Dit is het keerpunt, dus hier terugkeren. Aan knooppunt 89 is een half verhard bospad van 3 Km (h/t) tot de natuurpoort Ter Spegelt, daar is een terras om even te verpozen.
Bij 12 even aftakken op een asfalt fietspad door de bossen tot de sportterreinen van Weebosch via 11 tot 19 kan ook, daarna terugfietsen naar 12 en 16.
Van 16 naar 15 moeten we eerst over de brug van de E34 en daarna links op een fietspad een kleine 2 km in de buurt van de autoweg. Dit pad is in verhard zand en zeer goed berijdbaar. Bij een bocht naar links in de bossen is een bordje dat horeca aanwijst naar rechts. Een aftakking van 4 Km (h/t) tot aan een grote camping. Er is een mooi terras bij de ingang om te verpozen bij een drankje.
We fietsen verder op asfalt naar 15 waar het fietspad eindigt bij een kleine verkeersweg. Een paar honderd meter ervoor ligt een grote Ardense rotsblok van 1240 kg, de 'Reuselse Kei'. Dichtbij is ook een mooie rustplek met banken bij de 'Stenen der Zaligheden'. Hier is dan het derde keerpunt van deze route.
Nu terugkeren via de knooppunten 16 en 18 tot bij de horecazaak op de Nederlands-Belgische grens, daar resten nog ruim 6 km terug naar de abdij van Postel.

Zie ook :