Aard van de weg :
Verkeersvrije beton/asfalt fietspad langs de Schelde en het kanaal Bossuit-Kortrijk. Verkeersvrij fietspad op de Trimaarzate in compacte fijne kiezel, zeer goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Bossuit, oud pompstation / GPS : 50.748421, 3.411250
E17 Gent-Kortrijk-Lille, voorbij Kortrijk E403 richting Tournai tot uitrit 2 Dottignies. De hoofdweg N512 volgen door het centrum van Dottignies tot Espierres/Spiere, daar links N353 via Helkijn tot Bossuit. Bij de brug en de sluis van het kanaal naar Kortrijk is het oude gerestaureerde pomphuis met een parkeerplaats. Daar is ook de toeristische dienst met fietsverhuur.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Tournai.
De Schelde is op 1.3 Km van het station. Je fietst rechts via het fietspad van de R52 naar de rotonde (500 Mt). Aan de rotonde rechts de afslag naar de parking naast de spoorweg, over de parking en na 500 Mt op het einde kom je aan de Schelde, die je volgt naar rechts in noordelijke richting. Het wegje gaat verder over in een fietspad.
Info :
Dit is een mooie fietstocht eerst een stukje langs het kanaal Bossuit-Kortrijk naar de Trimaarzate, het fietspad op de 6 Km oude spoorbedding van Moen via Sint-Denijs tot Dottignies en terug. Het tweede deel is een fietstocht langs de Schelde eerst in Vlaanderen en het grootste deel in Wallonië naar Tournai en terug.
De rit :
1) Bossuit - Moen - Sint-Denijs - Dottignies (16 Km h/t).
We starten aan het mooi gerestaureerde oude pomphuis van Bossuit en vertrekken op het jaagpad in noordelijke richting langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Na ruim 1.5 Km gaat het pad over in een brede weg. Voor het eerste huis aan de linkerkant links in de Meersstraat en na 300 Mt komen we aan de Trimaarzate, de oude spoorbedding van Moen via Sint-Denijs tot Dottignies. Het fietspad in compacte zeer fijne kiezel loopt 6 Km kaarsrecht door de velden en eindigt aan de N50 bij Dottignies, het keerpunt van de Trimaarzate.

2) Bossuit - Helkijn - Tournai (37 km h/t).
Van oude pomphuis van Bossuit volgen we het jaagpad aan de Schelde in zuidelijke richting. We fietsen eerst langs de Vlaamse kant van de Schelde en aan de overkant is Wallonië. Enkele Km verder onder de 'Pont de Pottes' door rechts naar het dorpje Helkijn. Aan de kerk rechts over de brug naar de rechter oever van de Schelde, dan naar het RAVeL pad in zuidelijke richting naar Tournai.
Na 2,5 Km is de sluis van Hérinnes en nog na 2,5 Km op het mooie fietspad rijden we onder de brug van Warcoing en 2 Km verder onder deze van Pecq. Het kleine stadje ligt rechts aan de overkant. We fietsen steeds verder langs dezelfde oever van de Schelde en 2,5 Km voorbij de brug is rechts aan de overkant tussen 2 grote boerderijen het kleine pittoreske kerkje St.Eleuthère op een heuvel, met er naast een restaurant.
Twee Km verder passeren we onder de brug door van Ramegnies-Chin, het dorpje ligt eveneens aan de overkant. Na een 2 Km naderen we Tournai, en ons fietspad loopt onder de reusachtige viaduct van de E42 door. Een kleine kilometer verder zijn we aan de sluis van Kain. Iets voorbij de sluis eindigt het jaagpad en verder is langs de Schelde een gewone weg naar het centrum met weing verkeer.
Rechtdoor, ongeveer 1 Km voorbij de ijzeren spoorwegbrug is eventueel nog de gekende historische 'Pont des Trous' te bezichtigen. Dan fietsen we terug naar Bossuit op hetzelfde pad van de heenrit.

3) Helkijn - Spiere - Leers (22 Km h/t).
Dit is een mogelijke uitbreiding of variante van deze fietsroute.
In Helkijn KP83 volgen we het pad verder in westelijke richting langs de noordzijde van de Schelde naar KP60. Voorbij de sluis van Hérinnes buigt het pad weg van de Schelde door een veld naar het Spierekanaal en eindigt onder de hoge Spiere brug. Deze brug dienen we over te steken via de lange opritten. Over de brug beneden rechts terug naar het kanaal en daar begint het fietspad tot aan de Franse grens.
Het asfalt jaagpad (hier en daar hobbelig en mindere kwaliteit) langs het Spiere kanaal naar Roubaix is geheel aan de zuidzijde en tot aan de grens met Frankrijk is het kanaal een mooie met grote bomen omzoomde arcade. Voorbij een brug van de spoorweg komen wij aan de sluis bij het voormalig douane kantoor aan de Franse grens : 'La Maison du Canal', nu een café (gesloten op maandag) met een expositie over het verleden van het kanaal. Een mooie plek om even te verpozen ! Let even op het mooi gerestaureerd hokje van de douanier. Wij keren hier terug naar Helkijn.

Zie ook :