Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad van 23 km op een oude spoorwegbedding. Verder verkeersvrij asfalt fietspad in de bossen naar de Italiaanse/Turkse woonwijk : Lindeman.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Limburgse Kempen.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Wijchmaal, Stationsstraat / GPS : 51.128670, 5.402950
E313 Antwerpen-Hasselt, uitrit 25 naar Leopoldsburg, daar N73 richting Peer. Halverwege tussen Hechtel en Peer, het gehucht Wijchmaal. Er is links parkeerplaats waar het station vroeger was.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Neerpelt.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen).
Vanaf het station via de Stationsstraat de sporen zuidwaarts volgen, richting fiets knooppunt 245 naar Houthalen-Helchteren.
Info :
Een fietstocht in het bosrijke noord Limburg over het traject van de vroegere spoorweg tussen Neerpelt en Houthalen. In Helchteren is er een aftakking door bossen naar de Italiaanse/Turkse woonwijk : Lindeman.
De rit :
In Wijchmaal zijn we ongeveer halfweg tussen Neerpelt en Houthalen. We zullen deze fietsroute in 2 delen rijden : eerst naar Neerpelt en terug en dan verder naar Helchteren en Houthalen. Vanaf onze parking vertrekken we dus in noordelijke richting op het fietspad richting fietsknooppunt 248.
Meteen fietsen we in de volle natuur : het is alsof we rijden door een groene tunnel van struiken, bladeren en takken. Er is af en toe een doorkijkje naar het Limburgse landschap in de omgeving en ook regelmatig wegkruisingen, daar waren vroeger de spoorwegoverwegen.
Zo fietsen we ongeveer 11 Km in rechte lijn tot dichtbij het NMBS station van Neerpelt, waar ons fietspad eindigt in het verlengde van verroeste treinsporen die nog zijn blijven liggen.
We gaan hier omkeren en fietsen naar Helchteren en Houthalen op het 23 Km lange kaarsrechte fietspad. Halverwege passeren we in Wijchmaal onze auto en daar moeten we voorzichtig de drukke N73 oversteken. Na een 7-tal kilometer rijden we door uitgestrekte bossen voorbij het vakantiepark Molenheide. Naar links is een 500 Mt fietspad naar de ingang van het domein en daar is natuurlijk drankgelegenheid.
Voorbij Molenheide kruist ons spoorwegpad de N715 Hasselt-Lommel. We moeten heel voorzichtig de bijzonder drukke verkeersweg oversteken, er is tot nu geen veilige fiets oversteekplaats. We volgen verder de bordjes naar fiets knooppunt 309, eerst via een woonwijk. Het fietspad is verder aangelegd soms op of soms juist naast de spoorbedding en ongeveer 1 km na 309 komen we aan bij knooppunt 308.
Hier is een route splitsing : rechts richting 307 is ruim 2.5 Km door bossen naar de Italiaanse/Turkse woonwijk : Lindeman. Daar is ook drankgelegenheid en dan keren we terug naar 308.
Van knooppunt 308 bij Helchteren vervolgt het fietspad 3 Km op de oude spoorbedding door weelderig groen naar 316 bij Houthalen. Knooppunt 316 is het keerpunt : we fietsen vanaf hier terug naar Wijchmaal langs dezelfde weg.

Zie ook :