Km
58
Moerbeke - Stekene - Sint Niklaas
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden op 2 oude spoorwegbermen. Langs de Stekense Vaart : asfalt pad en ook 4 Km zeer goed befietsbare compacte gestabiliseerde fijne kiezel.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Waasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Moerbeke, oud station / GPS : 51.174141, 3.933600
E34 Antwerpen-Knokke tot afrit 12 : Moerbeke. Ongeveer 2.5 Km naar het centrum en bij de rotonde terugkeren noordelijke richting in de Statiestraat tot het oud station en daar parkeren. Het fietspad naar Stekene begint rechts van het oud stationnnetje in oostelijke richting.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : St.-Niklaas.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
In het station neem je de uitgang Noordlaan die je links 300 Mt volgt tot de Driekoningenstraat die je oversteekt. Ongeveer 50 Mt naar links begint rechts het fietspad naar Moerbeke op de oude spoorbedding via Sint-Gillis-Waas en Stekene, richting fietsknooppunt 83.
Info :
Dit is een mooie fietstocht door het Waasland. In het eerste deel fiets je van Moerbeke tot Sint-Gillis-Waas op de oude spoorberm. Het tweede deel gaat op het Stiltepad langs de Stekense Vaart. In het derde deel fiets je op de vroegere spoorbedding van de lijn St.Niklaas-De Klinge.
De rit :
Het fietspad naar Stekene begint rechts van het oud gerestaureerd station Moerbeke in oostelijke richting, de eerste 300 Mt zonder bewegwijzering. Je fietst 4 Km steeds rechtdoor op het fietspad voorbij fietsknooppunt 78 (gedeeltelijk buiten het fietsroutenetwerk) tot 99 in Klein Sinaai. Daar fiets je langs het oud stationnetje en verder lijnrecht door het Waasland, afgewisseld langs velden en door mooie bossen naar Stekene. In Stekene zijn enkele verkeerswegen voorzichtig te kruisen, maar het fietspad vervolgt steeds rechtdoor. Je komt aan het brugje van de Stekense Vaart.
Langs de Stekense Vaart kan je een zijsprongetje maken van ± 21 Km (h/t) op mooie fietspaden op de dijken van de vaart. Deze fietspaden beginnen voorbij de bebouwing, naar rechts 200 mt de vaart volgen. Daar bij het pompstation splitst het fietspad. Langs de linkerkant van de vaart is op de dijk een asfalt pad naar Puivelde (5 Km) en langs de rechterkant is eveneens een asfalt fietspad tot dicht bij Klein-Sinaai (het Stiltepad - 5,5 Km). Op dit traject is de laatste 4 Km geen asfalt, maar wel zeer goed befietsbare compacte gestabiliseerde fijne grint.
Terug in Stekene aan het brugje over de Stekense Vaart fiets je verder op de spoorbedding door het dorp Stekene, langs het mooi gerestaureerd oud stationsgebouw. Twee kilometer verder, in Kemzeke loopt het pad dood op de N403 St.Niklaas-Hulst. Maar onzichtbaar vanaf hier vervolgt toch het fietspad. Voorzichtig de zeer gevaarlijke weg oversteken en iets naar links de Malpertuslaan inrijden, de toegang naar een woonwijk. Na 100 Mt buigt de weg naar rechts, maar rechtdoor is een smalle doorgang naar de vroegere spoorzate. Je fietst nu op een beton pad door de velden. Na 2.5 Km kom je aan een kruispunt van 4 fietspaden, dicht bij St.Gillis-Waas. Hier is het fietspad op een andere oude spoorberm, links richting De Klinge, rechts richting St.Niklaas.
Naar rechts is een asfalt fietspad dat na ruim 6 Km eindigt in het centrum van St.Niklaas aan het NMBS station. Daar is het keerpunt van deze mooie fietsroute door het Waasland.
Terug aan het kruispunt van fietspaden bij Sint-Gillis-Waas (knooppunt 81) kan deze route eventueel nog ruim 7 Km (h/t) uitgebreid worden. In dat geval fiets je rechtdoor via 80 en verder richting 50 tot het grensdorpje De Klinge en terug.
In Sint-Gillis-Waas keer je dan terug naar Stekene en Moerbeke steeds rechtdoor op het fietspad op de oude spoorberm.

Zie ook :