Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt of beton fietspaden : jaagpaden langs 2 Limburgse kanalen. In Nederland smalle mooie asfalt paden enkel voor fietsers.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Limburgse Kempen.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Postel, parking abdij / GPS : 51.286812, 5.188340
E34 richting Eindhoven, uitrit 25 naar Retie, in het centrum links richting Postel. Na 6 km parkeren op de grote parking van de abdij van Postel.
Werken in uitvoering :
In oktober 2018 was het fietspad langs het kanaal Bocholt-Herentals volledig afgesloten. Er waren werken voor oever versteviging tussen de bruggen Russendorp en N746 in Lommel, knooppunt 260-232-546-231. Als alternatief kan gefietst worden langs het Beverlo kanaal tot Leopoldsburg of langs het kanaal Dessel-Schoten.
Info :
In het eerste deel fietsen we enkele kilometers door de bossen en dan langs het kanaal Turnhout-Dessel. Het tweede deel gaat ongeveer 10 km langs het Kempisch Kanaal en in het laatste deel steken we de Nederlandse grens over en rijden tot aan het vakantiepark De Zwarte bergen in de buurt van Luyksgestel.
De rit :
Het is jammer, maar de eerste 500 meter is er nog geen echt fietspad, we moeten op de fietsstrook van de drukke verkeersweg, richting Balen. Na 400 Mt is het eerste knooppunt : nr 77 , met rechts een kleine beton bosweg. Daar moeten we in naar het kanaal toe, richting 72. Wat verder wacht je nu zelfs de luxe van een breed asfalt pad voor fietsers, terwijl een eventuele auto gedwongen word daarnaast op een onverharde zandweg te rijden. Na 3 Km komen we uit op het kanaal Turnhout-Dessel. Knooppunt 72 is rechts bij het brugje, wij moeten richting hier 12 en 74, dus zuidelijk naar links.
We fietsen 5 Km helemaal omgeven door groen langs het kanaal Turnhout-Dessel tot de grote watervlakte, die het kruispunt vormt van 2 kanalen. Hier is de waterskiclub van Mol en dikwijls glijden er veel waterskiërs af en aan over het water en er zijn ook terrasjes.
Vanaf hier gaan we naar links ongeveer 10 km het brede Kempisch Kanaal volgen richting Neerpelt. Na 1,5 km moeten we veranderen van kanaaloever en dus voorzichtig het smalle brugje oversteken, dat ook dient voor het autoverkeer van de N136 (Postel-Balen) en daarna zijn we terug 'autovrij'. We passeren enkele sluizen en rechts zijn in de buurt van het kanaal grote uitgestrekte watervlakken van zandwinningen. Zo komen we aan 'De Blauwe Kei', de plaats waar het Beverlokanaal aansluit op het Kempisch Kanaal. Het is een mooi idyllisch plekje, dat zich genesteld heeft tussen hoge bomen. Hier moet even gestopt worden om vanop de brug te kijken over de watervlakken en eventueel iets te drinken op het terras van een van de 2 taverne-restaurants.
We veranderen hier terug van kanaaloever, over de twee bruggen en verder volgen we het Kempisch Kanaal naar het oosten. Bij knooppunt 231 gaan we naar links afdraaien, weg van het kanaal. Weldra fietsen we door bossen, steken de grens met Nederland over en gaan we nog een 5-tal kilometer fietsen in de buurt van Luyksgestel op de mooie maar smalle asfalt fietspaadjes door uitgestrekte dennen bossen tot aan het vakantiepark De Zwarte Bergen.
Terug aan knooppunt 231 fietsen we nog 0.5 km tot aan de grote brug (knooppunt 230) en daar zijn aan de overkant 2 horecazaken. We zijn nu op ongeveer 20 km van ons vertrekpunt en we moeten denken aan terugkeren naar Postel. We fietsen terug langs dezelfde weg.
Aan het kanaal, knooppunt 232 is een verkorting van 7 km naar Postel via de knooppunten 232-76-77.

Zie ook :