Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op een oude spoorwegbedding. Dan een asfalt verbindingsweg naar Leopoldsburg, voor het grootste deel verkeersvrij of soms enkele korte stukjes beperkt plaatselijk verkeer. Op deze verbindingsweg nabij Heppen 4 Km harde effen aardeweg, zeer goed berijdbaar. Vanaf Leopoldsburg verkeersvrij asfalt jaagpad langs het Beverlokanaal.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Limburgse Kempen.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Oostham, Schoolstraat, sporthal / GPS : 51.102112, 5.177160
E313 Antwerpen-Liège tot Ham-Kwaadmechelen, uitrit 25. Daar N141 via Kwaadmechelen tot Oostham, aan de verkeerslichten rechtsaf en voor de kerk rechts in de Schoolstraat naar de sporthal. Er zijn daar veel parkeerplaatsen tussen de sporthal en het fietspad.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Leopoldsburg.
Vanaf het station 600 Mt links de Nicoleylaan (N746) volgen, dan links 400 Mt de Antwerpse steenweg (N18) naar de yachthaven van het Beverlokanaal.
Info :
In het eerste deel fietsen we op de oude bedding van de spoorweg Tessenderlo - Heppen. Vervolgens door uitgestrekte dennenbossen naar Leopoldsburg. In het laatste deel fietsen we langs het schilderachtige Beverlokanaal. Het hele traject is door een weelderig groene omgeving. De zware industrie van Tessenderlo lijkt veraf, enkel bij het Albertkanaal is daar een glimp van te zien.
De rit :
1) Oostham - Tessenderlo (15 Km h/t)
Aan de zuidkant van de sporthal in Oostham is de oude spoorbedding die nu is omgebouwd tot een asfalt fietspad tussen het weelderig groen. Eerst fietsen we in westelijke richting, naar Tessenderlo en terug, richting 339. Na een paar Km begint het pad lichtjes en zeer langzaam te stijgen op de steeds hoger wordende berm : dit is de aanloop naar de brug over het Albertkanaal. Aan de zijkant van de ijzeren brug fietsen we over het brede kanaal. Aan de andere kant op het einde van de afrit komen we aan een bundel treinsporen die naar de grote industie complexen lopen in de omgeving. Er is nu een fietspad aangelegd naast die sporen naar Tessenderlo-centrum. Als we daar zijn aangekomen, dichtbij het centrum, keren we terug naar Oostham.

2) Oostham - Leopoldsburg - Kerkhoven (36 Km h/t)
Op de oude spoorwegbedding zullen we verder fietsen in oostelijke richting naar de bossen rond Heppen. Aan knooppunt 276 is het einde van het asfalt spoorpad en hier begint naar links een mooie verbindingsweg naar het Beverlokanaal. We fietsen afwisselend op korte stukjes asfaltweg en mooie fietspaden door uitgestrekte dennenbossen. Na een 7-tal km komen we zo in Leopoldsburg aan het Beverlokanaal.
Het Beverlokanaal diende vroeger voornamelijk om de militaire basis te bevoorraden, nu heeft het die functie allang verloren ten gunste van het watertoerisme. Witte plezierboten, grote en kleine, lange en korte, eenvoudige en luxueuze verdringen zich langs de oevers. En dat is geen toeval, want ze hoeven geen enkele sluis te passeren om het Kempisch Kanaal te bereiken. Het water slingert zich over een 15 Km lang bochtig tracé op de provinciegrens.
Ons pad gaat helemaal rond het jachthaventje. Bijna onmiddelijk zwenkt het kanaal naar rechts, weg van de drukke steenweg N18 naar Balen. Struiken en bomen vormen een bijna ondoordringbare kant aan beide oevers. Het achterland wordt bijna geheel onzichtbaar. Af en toe komen er dan toch lichtspleten in dit groene breiwerk van takken en kijk je uit over een halfopen landschap, beplant met canada's of andere loofbomen. Na een 5-tal kilometer rijden we voorbij het jachthaventje van het kleine dorpje Kerkhoven. Hier is gelegenheid om iets te drinken of te eten, bv. in 'De Waterkant'. Verder maakt het kanaal een lichte bocht naar links en krijgen we geleidelijk een onbeperkt uitzicht op het heidelandschap van de Oosterkempen.
Aan knooppunt 266 is het keerpunt van onze tocht en dan fietsen we terug naar Leopoldsburg en Oostham langs dezelfde weg.

Zie ook :