Aard van de weg :
Verkeersvrije brede asfalt fietsweg langs de Schelde tussen Zwijnaarde bij Gent en Oudenaarde.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Eke, naast brug N452 / GPS : 50.955601, 3.653600
N60 Gent - Oudenaarde tot de verkeerlichten van Eke. Daar richting Semmerzake en na 100 Mt, dus voor de Scheldebrug oprit rechts het wegje naar het jaagpad volgen. In de buurt van de brug kan geparkeerd worden.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Eine.
L trein Gent-Oudenaarde tot Eine. Van de trein stopplaats fiets je 250 Mt naar de Schelde brug in de richting van Nederename, over de brug links terugkeren naar de Schelde, daar is het fietspad aan de Schelde, in zuidelijke richting naar Oudenaarde, noordelijk via Gavere tot Zwijnaarde.
Info :
Dit is een rit van Zwijnaarde bij Gent naar de Vlaamse Ardennen, de heuvelzone van zuid-Oost-Vlaanderen. De weg is volledig vlak naast de Schelde, terwijl in de verte links en rechts de heuvels oprijzen. Je fietst van Zwijnaarde tot Gavere langs de noord-westzijde van de Schelde, van Gavere tot Oudenaarde langs de zuid-oostzijde met tussenin het dorpje Ename, waar de restanten van een verdwenen abdij opgegraven worden.
De rit :
Vanaf de brug van Eke fiets je eerst in noord-oostelijke richting tot het einde van het fietspad bij Zwijnaarde. Daar keer je terug naar Eke en dan heb je ruim 17 Km gefietst.
Je bent nu verder op weg naar Oudenaarde en na de brug Eke-Semmerzake kom je aan 'Mac Pudding' restaurant met een mooi terras aan de Schelde. Een leuke plek om even te rusten ! De vlakke weiden in de omgeving beginnen na een tijdje te glooien. Aan de overkant zie je weldra hoe het land al lichtjes begint te heuvelen.
Ongeveer 3 Km verder is Gavere, de brug oversteken naar het dorp en vervolgen op het smalle jaagpad in zuidelijke richting, 1 Km verder verandert het pad in een brede fietsweg. Voor de sluis van Asper rijst links een korte helling omhoog. Erboven prijkt het kasteel Grenier met het Warandedomein gelegen in een weelderige bosomgeving.
Je zult merken dat de Schelde hier vrij druk bevaren wordt, vooral door binnenschepen die van Gent richting Frankrijk varen en omgekeerd. De route blijft het jaagpad volgen en je passeert regematig wat schilderachtige oude Scheldebochten die nu vooral gebruikt worden als visvijvers. Ter hoogte van Nederzwalm stroomt de Zwalm in de Schelde, dit riviertje omsluit het heuvelgebied van de Vlaamse Ardennen. Je fietst onder 2 bruggen : een spoorwegbrug en de Lotharingenbrug tussen Eine en Ename, ernaast is de archeologische site van de abdij van Ename. Rond de grondvesten van de abdij wordt nu een archeologisch park aangelegd.
Verder langs de Schelde zie je links eerst de Volkegemberg verrijzen, daarna de Edelareberg. In het dorpje Edelare, aan de voet van deze tweede helling, ligt de brouwerij Liefmans met haar rug naar de Schelde bij de fietsbrug. Je kan hier terugkeren of de fietsbrug oversteken om het historisch centrum van Oudenaarde te bezoeken.
Voorbij de volgende brug aan het gerechtsgebouw kan je rechts een heel stille straat inrijden voor een kijkje in het centrum. Na een paar honderd meter kom je aan op de Grote Markt, die gedomineerd wordt door het mooie laat-gothische stadhuis. Hier is de place2be om een echt Oudenaards bier te drinken op een terras op het marktplein, voor de mooie oude gevels in Vlaamse renaissancestijl. Hier is het keerpunt van deze mooie fietstocht. Je fietst terug naar Eke langs dezelfde weg.

Zie ook :