Km
58
Balgerhoeke - Moerkerke - Heist
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad langs het kanaal van Schipdonk vanaf Balgerhoeke naar de kust. In Heist door het natuur gebied ongeveer 1 Km fietspad in hard fijn schelpenzand, zeer goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Balgerhoeke, brugje kanaal / GPS : 51.205212, 3.514960
N49 richting Knokke-Heist, afslag N455 naar Eeklo/Balgerhoeke. Na 500 Mt rechts in de omgeving van het brugje in Balgerhoeke is parkeerplaats te vinden.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Heist.
Buiten het station fiets je links in de Koudekerklaan, de N300 oversteken en rechtdoor in de Nieuwenhuysestraat. Na 1 km kom je aan het dubbelkanaal dat je volgt in zuid-oostelijke richting.
Werken in uitvoering :
Tot eind 2017 is het fietspad bij Ramskapelle onderbroken voor de bouw van een nieuwe brug A11 over het dubbelkanaal : Schipdonkkanaal / Leopoldvaart. In april 2017 was de doorgang mogelijk onder de nieuwe brug op hobbelige aarde met de fiets aan de hand (250 Mt). Als alternatief kan bv. gefietst worden langs de Damse Vaart van de Syphon naar Damme of Hoeke.
Info :
Dit is een fietsroute langs de 2 parallel kanalen in het noorden van het Meetjesland en het polderland van West-Vlaanderen. We fietsen het hele traject langs het jaagpad van het Schipdonkkanaal en het grootste deel van de weg is in de schaduw van dubbele rijen bomen. Voorbij Maldegem wordt het een dubbelkanaal naar de zee : het Schipdonk- en Leopoldskanaal.
De rit :
We starten aan de stuw van Balgerhoeke in noordelijke richting op de weg links van het Schipdonkkanaal, die na een paar honderd meter een verkeersvrij jaagpad wordt. Na 1 Km rijden we onder de reusachtige viaduct van de N49 en ongeveer 4 Km verder komen we aan de brug van de weg Maldegem-Aardenburg met fietsdoorgang onder de brug.
Een halve Km na deze brug komt aan de noordzijde van het Schipdonkkanaal het Leopoldskanaal erbij en vanaf hier gaan de 2 kanalen naast elkaar naar de zee. Ongeveer 4 km verder kruisen we de drukke N49/E34 via een moderne fietsdoorgang onder de brug. Na een tijdje zien we links het dorp Moerkerke en verder komen we aan de kruising van de kanalen : Schipdonk-/Leopoldskanaal met de Damse Vaart, deze plaats is genaamd 'De Siphon'. Aan de overkant rechts over de 2 brugjes is de gelijknamige bekende horecazaak. We zijn hier ongeveer 2 km van het centrum van het toeristische Damme (links) en hebben ongeveer 18 km gefietst.
We fietsen hier rechtdoor tussen de hoge rijen bomen richting Heist langs het Schipdonkkanaal. Na 1,5 Km voorzichtig de N374 Brugge-Knokke oversteken en na nog eens 1,5 Km is het einde van het fietspad op de kanaaldijk. We dalen de dijk af naar links en volgen het kronkelende landwegje door de polders en langs de boerderijen, steeds in de buurt van het kanaal. Het mooie landwegje eindigt op de drukke N376. Hier voorzichtig oversteken naar het fietspad aan de overkant en dit volgen we 200 Mt naar rechts, gelukkig naast de voorbijrazende verkeer. We rijden over de twee bruggen en direkt daarna naar links op het fietspad, nu op de dijk van het Leopoldkanaal, terug in een oase van rust. Links in de verte aan de overkant van de 2 kanalen zien we de bedrijven van de Zeebrugse haven, maar wij fietsen langs de 'groene' kant, in de buurt van het landelijke Ramskapelle. Direkt naast het fietspad van het kanaal is daar een prima rustplek voor een drankje op het terras (maandag gesloten).
Het fietspad kruist verder de spoorweg via een tunneltje en voor het 2e tunneltje naar rechts fietsen op een pad in hard fijn schelpenzand. Naast het Carcenter Zeebrugge is een prachtig natuur gebied 'Sashul' waar het fietspad in schelpenzand dwars doorloopt tot de fiets brug over de N34.
Bij de strand boulevard van Heist-West is het keerpunt en we fietsen hier terug naar Balgerhoeke langs dezelfde jaagpaden van het dubbelkanaal.

Zie ook :