Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad langs het kanaal van Schipdonk vanaf Balgerhoeke tot Sifon (Damme) en langs de Damse Vaart tot Sluis (NL).
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Damme, Sifon / GPS : 51.266548, 3.297510
- E40 tot uitrit Brugge E403, verder N31/A11 tot Hoeke over de brug van de Damse Vaart. Daar rechts naar de Damse Vaart en voor het brugje in Hoeke links richting Damme tot Sifon, kruising Schipdonk- / Leopoldkanaal / Damse Vaart.
- E34/N49 West Vlaanderen tot de verkeerslichten aan de weg richting Moerkerke. Links via Hoornstraat/St.Rita tot het kanaal en daar rechts via Leopoldvaart Oost tot Sifon, kruising Schipdonk- / Leopoldkanaal / Damse Vaart.
Info :
Dit is een fietsroute langs de 2 parallel kanalen in het noorden van het Meetjesland en het polderland van West-Vlaanderen. Je fietst op het jaagpad van het Schipdonkkanaal en het grootste deel van de weg is in de schaduw van dubbele of 3-dubbele rijen hoge bomen. Tussen Maldegem en Heist is het een dubbelkanaal naar de zee : het Schipdonk- en Leopoldkanaal. Vanaf de Sifon verder langs de schilderachtige Damse Vaart tot het toeristisch stadje Sluis net over de Nederlanse grens.
De rit :
1) Sifon - Moerkerke - Balgerhoeke (36 km h/t).
Vanaf Sifon fiets je langs de z-westelijke kant van het Schipdonkkanaal in de schaduw van de dubbele of 3-dubbele rijen hoge bomen op de dijk. Na 4 Km rechts is het dorpje Moerkerke en nog 4 Km verder is een fietspassage onder de E34/N49. Ruim 3 km verder splitsen de 2 kanalen, het Leopoldkanaal loopt verder in oostelijke richting naar Sint-Laureins.
Je volgt verder het Schipdonkkanaal en ongeveer 3 Km na de fietspassage onder de N410 bij Maldegem buigt het Schipdonkkanaal geleidelijk af naar het zuiden. Bij Adegem fiets je onder de reusachtige viaduct van de E34/N49 en ruim 1 Km verder is de stuw van Balgerhoeke (Eeklo). Dit is het keerpunt van deze fietsroute in het Brugse Ommeland en het Meetjesland.

2) Sifon - Hoeke - Sluis (17 km h/t).
Vanaf Sifon fiets je aan de n-westelijke kant van de schilderachtige Damse Vaart. Oude, maar kranige populieren, scheef gewaaid door de overwegend westelijke winden, hellen over naar het watervlak. Dit is een lieflijke beeld samen met de weerspiegeling van de bladertakken in het rimpelloze water.
Na 4 Km fiets je op een kort stukje kasseiweg door het dorpje Hoeke langs de horecazaken richting Sluis, onder de grote N49 viaduct door. Na een paar kilometer passeer je een curiositeit : 'Kobus', een zelfbediening-overzetbootje over de vaart. Wat verder, onder een wegviaduct door, steek je de Nederlandse grens over en enkele honderden meters verder kom je in het centrum van winkelstadje Sluis. Hier is het einde van de Damse Vaart en ook het keerpunt van deze route.
Op de terugweg naar Sifon ter hoogte van de laatste huizen van Hoeke beneden aan de dijk van de vaart, kan je in plaats van steeds de vaart te volgen, kiezen voor een variante : een paar kilometer fietsen over de 'Krinkeldijk'. Dit is een bijzonder mooi stukje fietsen boven op de kronkelende dijk door de omliggende polders met hier en daar een grote boerderij. De dijk kronkelt verder naar Oostkerke, aan een boerderij links, dicht bij de Damse Vaart, terugkeren naar de vaartdijk. Naar rechts verder tot de startplaats : Sifon.

Zie ook :