Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden door de bossen en langs de Zuid-Willemsvaart. Enkele kilometers zeer rustige en verkeersarme verharde landwegjes.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Kempen en Maasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Niel-bij-As, oud station As / GPS : 51.005520, 5.601750
E314 Lummen richting Genk, uitrit 32, N75 richting Dilsen / Maaseik tot Niel-bij-As. Op de N75 na 5 km de afrit As nemen en dan links N273 richting As, na 200 mt is de spooroverweg en links het oud station van As. In de omgeving kan men parkeren.
Info :
Dit is een rondrit in Limburg, in de regio Kempen en Maasland. Het eerste deel gaat over het fietspad op de vroegere spoorwegbedding As-Maaseik. In het tweede deel rijden we op het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Het laatste deel gaat overwegend over mooie fietspaden door de bossen.
De rit :
Het oud station van As, fietsknooppunt 41 is ons vertrekpunt en ook een toegang poort van het 'Nationaal Park Hoge Kempen'. We moeten richting nr 501-42, dus vanaf de overweg volgen we het fietspad naast de spoorweg en meteen zitten we op de tot fietspad omgebouwde oude spoorlijn As-Maaseik. Deze rechte lijn van ruim 9 Km gaan we volgen tot de Zuid-Willemsvaart. Het traject is zeer groen : langs velden, door heidegebieden en verspreide bosstroken met af en toe mooie doorkijkjes. De zate oogt als een dichtgegroeide pergola met aan weerszijden bronsgroen eikehout en varens.
Zo komen we aan de Zuid-Willemsvaart en fietsen we over de gerestaureerde oude spoorwegbrug. Nu gaan we ongeveer 9.5 Km deze vaart volgen op het mooie jaagpad tot het plaatsje Tongerlo. Direkt over de brug moeten we links naar beneden en aan het water kiezen we rechts, richting nr 47. Bij 'Het Eilandje' aan knooppunt 47 kan je eventueel naar centrum Neeroeteren, richting 45. Na een paar honderd Mt is een grote visvijver en een prachtig gerestaureerde oude watermolen bij een klein café met tuinterras.
De breed uitgegroeide bomen langs de kant veranderen het jaagpad in een dreef met ver overhangende takken. Vlak bij de waterkant ligt een ononderbroken rand van waterlelies, een teken van zuiver water. De talrijke roerloze vissers zijn daar nog eens de bevestiging van. De aanblik van de fabriek van betonprodukten waar we voorbij moeten is wat minder, maar dat lijkt een ongelukkige schoonheidsfout in het oeverlandschap. De rij bomen wordt meestal geflankeerd door een paralelle rij canadapopulieren. Je kunt er mooi doorheen kijken en dan kijk je uit op een vlak, dunbevolkt landschap met struik- en boskanten.
Aan knooppunt 12 in Tongerlo hebben we er al 20 Km op zitten, en gelukkig is hier een fietscafé met een mooi groot terras aan het fietspad aan de vaart. Na de rustpauze moeten we het het smalle brugje oversteken naar Opitter. Hier moeten we wel voorzichtig zijn want de brug moeten we ook delen met ander verkeer. Over de brug komen vlug in het centrum van Opitter. Achter de bibliotheek 'Itterdal' is een fietscafé met terras en uitzicht op het eeuwenoude park (maandag gesloten van novembet tot april). Voorbij het dorp naderen we de bossen en daar moeten we naartoe. In het bos wordt de weg een mooi asfalt fietspad, met daarnaast een brede zandweg, waarop een eventuele auto verplicht is te rijden. Zo fietsen we een 12-tal kilometer door het groene dennenbos en af en toe dienen we voorzichtig een verkeersweg over te steken.
Daarna moeten we even door de KMO-zone van Opglabbeek fietsen. Gelukkig is er altijd een mooi afzonderlijk fietspad. Voorbij de kleine industrie komen we terug op een autovrij pad door het groen. We naderen As, waar we langs fietsen op zeer rustige buitenwegen. We komen opnieuw aan een fietspad door een bos, maar het is nog maar 1 Km tot ons vertrekpunt : het oud station van As.
Deze fietsroute kan eventueel gemakkelijk autovrij enkele kilometer uitgebreid worden. Bijvoorbeeld heen en terug een andere richting volgen vanaf de knooppunten : 41, 44, 12, 35, 33, 39.

Zie ook :