Km
59.5
Sluis - Damme - Brugge - Beernem
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad langs de Damse Vaart (soms een paar korte stukjes bewoners toegelaten). Door de Vesten rond Brugge verkeersvrij wandel-/fietspad in effen hard compact zand, zeer goed berijdbaar. Verkeersvrij asfalt fietspad langs het kanaal Brugge-Gent.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Brugse Ommeland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Hoeke, brugje Damse Vaart / GPS : 51.291321, 3.337690
N49 richting Knokke-Heist, het dorp Hoeke. Bij het kleine brugje naast de N49 viaduct is parkeerplaats in de buurt van de horecazaken of aan de overkant van de vaart.
Een andere vertrekplaats is vanaf de E40, uitrit 10 naar centrum Beernem. Daar voor de brugoprit naar rechts in de Parkstraat tot aan het kanaal, er zijn enkele parkeerplaatsen, volg de route omgekeerd.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het stationsplein en de ringweg oversteken, over de brug rechts op het fietspad in de Begijnenvest, verder over de fiets-/wandelbrug van het Minnewater tot aan de Katelijnepoort brug, hier is het fiets knooppunt 5.
Info :
In het oostelijk polderland van West-Vlaanderen fiets je in het eerste deel langs de Damse Vaart tussen Sluis, Damme en Brugge. Het tweede deel door de Vesten van Brugge is een prachtige combinatie van rust, natuur en cultuur, en dat op een boogscheut van het centrum van deze unieke stad. Een must om op een alternatieve manier Brugge te leren kennen! In het derde deel fiets je vanaf de Katelijnepoort tot Beernem langs het kanaal Brugge-Gent.
De rit :
We starten in het dorpje Hoeke aan de horecazaken richting Sluis, onder de grote N49 viaduct door. Oude, maar kranige populieren, scheef gewaaid door de overwegend westelijke winden, hellen over naar het watervlak. Dit is een lieflijke beeld samen met de weerspiegeling van de bladertakken in het rimpelloze water. Na een paar kilometer passeren we een curiositeit : 'Kobus', een zelfbedienings-overzetbootje over de vaart. Wat verder, onder een wegviaduct door, steken we de Nederlandse grens over en enkele honderden meters verder komen we in het centrum van winkelstadje Sluis.
Hier zullen we omkeren en de Damse Vaart volgen tot aan de rand van Brugge. We komen terug op onze vertrekplaats maar rijden nu rechtdoor. Ter hoogte van de laatste huizen van Hoeke beneden aan de dijk van de vaart, kunnen we in plaats van steeds de vaart te volgen, kiezen voor een variante : een paar kilometer fietsen over de 'Krinkeldijk'. Dit is een bijzonder mooi stukje fietsen boven op de kronkelende dijk door de omliggende polders met hier en daar een grote boerderij. De dijk kronkelt verder naar Oostkerke, maar ter hoogte van een boerderij links, dicht bij de Damse Vaart, gaan we terug fietsen op de vaartdijk, naar rechts.
De Damse Vaart loopt dan verder ogenschijnlijk dood op een afdamming. Aan de overkant ligt het bekende restaurant-gasthof Siphon. Rechts daarvan moeten we de 2 smalle brugjes oversteken van het Leopolds- en Schipdonkkanaal. Aan de overzijde is daar terug de Damse Vaart en die zullen we langs dezelfde kant van daarnet volgen. Nu komt Damme in zicht. Als je kijkt op de huizen van Damme aan de overkant blijken dit meestal cafés, tearooms, tavernes of restaurants te zijn, die zich verdringen om de talloze toeristen te onthalen.
Naast onze fietsweg rechts voorbij Damme een schilderachtige witte windmolen. Nog een 4-tal kilometer fietsen we tot aan de rand van de stad Brugge. Aan de Noorweegse Kaai volgen we nog 400 Mt verder de Damse Vaart op het fietspad dat van de verkeersweg is afgescheiden door paaltjes. Bij de verkeerslichten de Ringweg en de brug oversteken, we komen zo op het Sasplein, dan 100 Mt naar links en daar begint rechtdoor het fietspad door de Vesten.
We volgen nu ook de bordjes van de 'Vlaanderen Fietsroute' tot Beernem. We fietsen achtereenvolgens voorbij de 3 oude windmolens, de Kruispoort en de Gentpoort tot aan de Katelijnepoort. Daar de brug oversteken en rechts tussen de Ringweg en het water begint het asfalt fietspad langs het kanaal naar Gent.
In Steenbrugge het kanaal oversteken via de ophaalbrug en verder fietsen aan de west zijde van het kanaal. Tussen Moerbrugge en Beernem passeer je de 'Vallei van de Zuidleie'. De naam van het gebied herinnert aan een middeleeuws riviertje, de Zuidleie, de bovenloop van de Reie(n) in Brugge. De grote betonnen oorlogsbunkers worden bewoond door vleermuizen. De 'Leiemeersen' zijn hersteld en veel van de natuurrijkdom is terug : de natte graslanden zijn bijzonder bloemrijk, de waterpartijen wemelen van de waterplanten en -dieren en het moeras heeft een grote aantrekkingskracht op typische moerasvogels. Het gebied zelf is niet vrij toegankelijk en enkel te bezichtigen vanaf het jaagpad langs het kanaal of tijdens geleide wandelingen.
Bij de brug van Beernem is het keerpunt van deze mooie fietstocht door het Brugse Ommeland.

Steenbrugge - Assebroek (6 Km h/t).
Dit is een aansluitend alternatief of uitbreiding in het Brugse Ommeland op het fietspad van de oude spoorbedding Brugge-Maldegem Donk. Dit pad is een deel van de Abdijenroute en de Groene Gordel rond Brugge.

Zie ook :