Aard van de weg :
Door de Vesten rond Brugge verkeersvrij wandel-/fietspad gedeeltelijk in effen hard compact zand, zeer goed berijdbaar. Verkeersvrij asfalt fietspad langs het kanaal Brugge-Gent. Op de oude spoorbedding Steenbrugge-Sijsele afwisselend asfalt en effen harde compacte fijne grint, zeer goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Steenbrugge, N50 B.Ruzetttelaan, brug / GPS : 51.180351, 3.234000
E40, afrit 9 Oostkamp, N50 richting Brugge. Over de brug van het kanaal Gent-Brugge in Steenbrugge is links een grote gratis parking tussen de N50 en het kanaal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het stationsplein en de ringweg oversteken, over de brug rechts op het fietspad in de Begijnenvest, verder over de fiets-/wandelbrug van het Minnewater tot aan de Katelijnepoort brug, hier is het fiets knooppunt 5.
Info :
Het eerste deel is van Steenbrugge tot Brugge langs het kanaal. Vanaf het Minnewater via de Katelijnepoort tot de Dampoort door de Vesten van Brugge is een prachtige combinatie van rust, natuur en cultuur, en dat op een boogscheut van het centrum van deze unieke stad. Een must om op een alternatieve manier Brugge te leren kennen !
In het tweede deel fiets je van Steenbrugge tot Beernem langs het kanaal Brugge-Gent.
Het derde deel is op de oude spoorbedding van Steenbrugge naar Sijsele, een deel van de Groene Gordel rond Brugge.
De rit :
1) Steenbrugge - Brugge (11 Km h/t).
Langs oostelijke kant van het kanaal fiets je op het jaagpad naar Brugge. Na ruim 2 Km is een fietspassage onder de hoge R30 viaduct tot de Katelijnebrug. Deze brug steek je over en rechts voorbij de horeca begint het fietspad n-oostelijk door de Gentpoortvest rond Brugge. In z-westelijke richting is een fietspad via het Minnewaterpark en de Begijnenvest tot het station van Brugge.
Je fietst door de Vesten aan het kanaal achtereenvolgens langs de Gentpoort, over de fietsbrug van de Coupure en langs de Kruispoort. Van de Kruispoort tot de Dampoort fiets je door het meest schilderachtige stukje Brugge : de 4 historische windmolens. Zo kom je aan de Dampoortsluis en het Sasplein, het keerpunt van deze route.

2) Steenbrugge - Moerbrugge - Beernem (19 Km h/t)
In Steenbrugge het kanaal oversteken via de ophaalbrug en verder fietsen aan de west zijde van het kanaal. Tussen Steenbrugge en Moerbrugge zijn enkele grote betonnen oorlogsbunkers die worden bewoond door vleermuizen. Tussen Moerbrugge en Beernem passeer je de 'Vallei van de Zuidleie'. De naam van het gebied herinnert aan een middeleeuws riviertje, de Zuidleie, de bovenloop van de Reie(n) in Brugge. De 'Leiemeersen' zijn hersteld en veel van de natuurrijkdom is terug : de natte graslanden zijn bijzonder bloemrijk, de waterpartijen wemelen van de waterplanten en -dieren en het moeras heeft een grote aantrekkingskracht op typische moerasvogels. Het gebied zelf is niet vrij toegankelijk en enkel te bezichtigen vanaf het jaagpad langs het kanaal of tijdens geleide wandelingen.
Vanaf de fietsbrug van Beernem kan deze fietsroute door het Brugse Ommeland nog 3.5 Km uitgebreid worden tot Sint-Joris.

3) Steenbrugge - Assebroek - Sijsele (23 Km h/t).
Dit pad op de oude spoorbedding Brugge-Maldegem is een deel van de Abdijenroute en de Groene Gordel rond Brugge. Vanaf de N50 (B.Ruzettelaan) bij de abdij Steenbrugge in oostelijke richting is na 3 Km Assebroek en verder 3 Km door het bos domein Ryckevelde tot de wegkruising met de drukke N9. Daar voorbij is het dorp Sijsele met een oud stationnetje en dan vervolgt het pad nog ongeveer 6 Km tot het keerpunt en terminus bij de N9.

Zie ook :