Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt/beton fietspaden op een oude spoorwegberm en langs de Moervaart. In het domein Puyenbroeck vele Km verkeersvrije asfalt wandel-/fietspaden.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Waasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Lokeren, parking Grote kaai / GPS : 51.107239, 3.991590
E17, afrit 12 Lokeren. Richting centrum volgen tot aan de parking Grote Kaai, 200 Mt voor de Markt. Dit is een grote gratis parking links, aan de Sportlaan voorbij het zwembad en de sporthal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lokeren.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Vanaf het station ga je links op het stationsplein en dan onder de viaduct door naar de Uebergdreef die daar rechts begint naast de verhoogde spoorweg. Na een paar honderd meter begint deze straat naar links af te buigen en begint ook het asfalt fietspad op de rechter kant, parallel naast de weg. Dit pad is aangelegd op de bedding van de spoorlijn 77A.
Info :
Het eerste deel gaat 6 Km over de vroegere spoorbedding van de oude spoorlijn Lokeren-Moerbeke en dan 14 Km langs de Moervaart via Wachtebeke tot Mendonk. Het provinciaal domein Puyenbroeck is het grootste recreatiedomein van Oost-Vlaanderen met uitgestrekte bossen, dieren- en bloemenparken (gratis toegang). Het is een must om het domein te doorkruisen per fiets. Er is een uitgestippelde fietsroute van 12 Km op verharde 'trage wegen' binnen het domein aan de hand van gele pijlen.
De rit :
Met de fiets keren we vanaf de parking 100 Mt terug naar het voetgangersbrugje over de Durme tegenover het zwembad. Over het brugje rechtdoor door het park naar de Nijverheidstraat, dan 200 Mt rechts en op het einde bij het 'Verloren Bos' naar links onder de spoorwegviaduct de Nijverheidstraat verder blijven volgen. Daar begint het fietspad aan de linkerkant van de straat. Het fietspad buigt in een grote boog naar het noorden af van de bestaande spoorlijn Gent-Antwerpen tussen de Nijverheidstraat en de Uebergdreef. Onder de viaduct van de N70 kruisen we een straat en fietsen langs buitenwijken van Lokeren door een bos. Wat verder wordt de omgeving wat opener en dan zijn we omgeven door mooie natuurreservaatjes links en rechts : de Daknamse meersen. We fietsen door een zeer gevarieerde natuur en geleidelijk begint de bedding bijna onmerkbaar lichtjes te stijgen naar de ijzeren brug over de Durme. Hier is een zeer mooi panorama op de omgeving te zien en ons fietspad gaat verder op de hoge spoordijk. Langzaam dalen we naar Eksaarde. Voorbij het vroegere stationsplein in het centrum kruisen we de weg, na een paar Km eindigt het fietspad bij de weg Eksaarde-Moerbeke. Deze weg volgen we naar rechts op het gescheiden beton fietspad. Een paar honderd meter verder rechts de baan oversteken om het beton veldwegje te volgen naar de Moervaart.
Nu links op het fietspad langs de Moervaart naar Wachtebeke. De mooie betonweg langs de vaart is hier gelukkig enkel voor fietsers en landbouwers. We passeren 4 identieke typische kleine ophaalbrugjes over de Moervaart. Tussen het brugje 'Terwest' en 'Kalve' is links een verhard veldwegje naar het overbekende Provinciaal domein Puyenbroeck op ongeveer 2 Km. Men kan er een heerlijk rondritje fietsen op de asfalt paadjes in het grote recreatie domein, kronkelend langs de Zuidlede en door dieren- en bloemen parken.
Bij het Overledebrugje in Wachtebeke dienen we dit over te steken om te vervolgen langs de noordzijde van de vaart. Hier begint de yachthaven voor recreatiebootjes op de Moervaart. Alle soorten recreatieboten, de ene groter en luxueuzer dan de andere verdringen elkaar om een parkeerplaatsje aan de oever. We steken de Langelede over bij het pompstation en vervolgen op het beton pad naast de Moervaart tot bij het gehuchtje Mendonk maar het dorpje is hier voor ons onbereikbaar. Het kerkje zien we links aan de overkant en er is geen brug te bespeuren. Het pad is verder een half verhard aarde/steenslag wegje en voor dorstige fietsers is het misschien interessant om te weten dat er 800 Mt verder na de bocht een brug is naar Mendonkdorp waar een horeca zaak is.
Dit is het keerpunt van dit fietstochtje, hier terugkeren naar centrum Lokeren langs dezelfde mooie fietsweg. Een kortere alternatieve terugweg vanaf Puyenbroeck naar de oude spoorbedding in Eksaarde is mogelijk via 'trage wegen', volg knooppunten 84-88-80.

Zie ook :