Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorwegberm.
Bewegwijzering :
Rode zeshoekige bordjes voor fietsers : 'Bels Lijntje 33 Km'.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Turnhout, kanaal brug N119 / GPS : 51.333130, 4.945880
E34, uitrit 24 Turnhout, R13 rechts richting Baarle. Op het einde van de ring links N119 Centrum tot voor de brug van het kanaal. Voor de brug rechts een zandweg, na 100 Mt kan men daar parkeren aan het kanaal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Turnhout.
Er is een 'Fietspunt' in het station (verhuur, kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Vanaf het station in noordelijke richting de Stationstraat volgen, links via de parking naast de spoorweg, dan de spoorweg oversteken. Rechts begint het fietspad naar het kanaal naast de spoorweg, de fietsbrug oversteken.
Info :
De oude spoorverbinding tussen Turnhout en Tilburg werd omgevormd tot een recreatief fietspad van 33 km. Het 'Bels Lijntje' doorsnijdt een gevarieerd landschap in de Kempen met afwisselend grote en kleine bosgebieden, beekdalen, vennen en natuurreservaten.
De rit :
We vertrekken rechts op het fietspad langs het kanaal. Na 250 mt, voor de fietsbrug, naar rechts aftakken op het "Bels Lijntje". We gaan tot de Nederlandse grens fietsen door een tunnel van groene bomen en struiken. Twee keer moeten we voorzichtig een grote drukke weg oversteken. Na 6 Km komen we aan in Weelde-Statie. Op deze plaats was vroeger een groot grensstation, maar nu is daar bijna niets meer van te zien. Waar vroeger de wissels en het rangeerterrein lag is nu een groot natuurreservaat.
Ons fietspad is grensoverschrijdend en door Nederland gaat het verder langs bossen en velden naar Baarle. Baarle is een soort "eilandje België" in Nederland. Verschillende keren steken we de grens Nederland-Belgiëen omgekeerd over, telkens is dit op de weg door witte strepen aangeduid. In het centrum vervolgt ons pad rechtdoor, maar natuurlijk is hier horeca en gelegenheid voor een eventueel drankje.
We fietsen 4 Km op het kaarsrecht fietspad naar Alphen, maar de spoorbedding loopt dood op de verkeersweg, juist voor het centrum. Aan de overkant is het spoortracé ingenomen door bedrijven. We steken de weg over en moeten links op het fietspad langs de weg naar het vroegere stationsplein, achter die bedrijven. Daar aangekomen kunnen we ook verpozen en rusten op een van de terrassen van de café's. Vanaf hier vervolgen we op het origineel spoorwegtracé richting Tilburg.
We rijden steeds door de mooie natuur. We passeren aan de rand van het dorpje Riel. Daar is ook drankgelegenheid : een taverne op 200 Mt (alle dagen open). Na een tijdje komen we in de buurt van de autoweg A58. De autoweg loopt via een brug over de vroegere spoorweg, en ons fietspad volgt steeds dit tracé. Na 2,5 km loopt het pad dood op de drukke verkeersweg N261 Tilburg-Breda.
Aan de overzijde van de weg zouden we nog ruim een kilometer verder kunnen fietsen op het spoorwegpad tot de plaats waar vroeger de rails aftakten van de bestaande spoorlijn. Onze kilometerteller wijst hier reeds ruim 30 km aan, dus voor ons is het tijd om terug te keren naar Turnhout!

Zie ook :