Tip :
Aangezien de afstand van Oost-Vlaanderen vrij groot is adviseren wij om hier een 2-daagse uitstap van te maken met een overnachting ter plaatse in Bastogne of Houffalize en op de tweede dag de andere aansluitende fietsroute : 'Houffalize - Bourcy - Gouvy'.
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak beton/asfalt fietspad op 2 oude spoorwegbeddingen : van Bastogne naar Wiltz in het Groot Hertogdom Luxemburg en van Bastogne naar Bourcy.
Bewegwijzering :
In België (fiets)bordjes : RAVeL -> WILTZ en -> Bourcy.
In Luxemburg (fiets)bordjes : PC 20 WILTZ.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Bastogne, oud station / GPS : 49.999561, 5.710350
Vanaf N4, richting centrum Bastogne, 3e afrit na kruisen E25 : Bastogne N85 (Rue de Neufchateau), juist voor het centrum naar links Avenue de la Gare. Bij station Bastogne Sud, in de omgeving kan men parkeren.
Info :
Aan het station Bastogne komen geen treinen, deze zijn voorlopig vervangen door een busdienst vanaf Libramont. Dit is de tot fietspad omgebouwde voormalige spoorwegbedding van lijn 164 : Bastogne - Wiltz. Het traject volgt 18 Km de groene schilderachtige vallei van het kronkelende riviertje de 'Wiltz', langs oude stationnetjes, over bruggen, door 4 tunnels, langs rotspartijen en afgronden. Daardoor is dit een fietstocht met een uitzonderlijke charme.
Je fietst ook naar Bourcy en terug op het vlakke pad van de oude lijn 163 met zeer mooie panorama's over de Ardennen.
De rit :
Het beton fietspad op de oude spoorweglijn begint rechts van het mooi gerestaureerd station. We rijden langs de rand van het stadje voorbij 'Bastogne Nord', het oude stationsgebouwtje rechts van ons. Hier moet voorzichtig via een rotonde een zeer drukke verkeersweg worden overgestoken, maar aan de overzijde vervolgt het mooi fietspad. Na 1.5 Km nabij het 'Mardasson' is een Y-splitsing van fietspaden : rechtdoor naar Bourcy (19 Km h/t) en rechts naar Wiltz (34 Km h/t).

Naar Wiltz (LU) aan de Y-splitsing moeten we rechts steeds de bordjes 'Wiltz' volgen en de weg 2 keer oversteken aan het kruispunt naar het 'Mardasson', een groot oorlogsmonument op een heuvel aan onze linkerzijde.
We verlaten de agglomeratie van Bastogne met rechts van ons een bedrijf van een steengroeve. Twee km verder rijden we lichtjes naar rechts van de berm af, iets dalend over een lokaal weggetje, na 200 Mt naar links rond het oud stationnetje van Neffe, nu een privé woning. In de tuin zien we nog overblijfselen van het perron.
Juist voor het kleine natuurstenen kerkje vervolgt het fietspad naar rechts. We fietsen zeer lichtjes dalend door de bossen langs het kleine riviertje. Soms moeten we een beetje naar beneden bij het oversteken van een landweggetje, en direkt daarna terug op hetzelfde niveau van daarvoor, daar is de vroegere spoorwegbrug verdwenen. We komen aan op de plaats van het oud station van het grensdorp Benonchamps, het dorpje is links te zien in de verte. Verder aan een bos steken we de Luxemburgse grens over. Nog een kilometer verder is nog een oud station : Schimpach-Wampach, perfekt gerestaureerd, nu een soort vakantiehuis van een of andere sociale organisatie.
Het vervolg van het traject wordt een beetje zoals op een bergspoorlijn, nu moet je over een korte afstand 3 tunnels door van een paar honderd meter, ze zijn goed uitgerust met verlichting. Het is een sensatie om vanuit het heldere daglicht het gitzwarte gat van de tunnel in te rijden. Het is alsof je het niets infietst, het asfalt is naadloos aangelegd in de tunnel. Koude regendruppels vallen soms in je nek en het is er door en door vochtig, een temperatuurcontrast van 15° met buiten! Op een warme dag is het verstandig om een extra pull aan te trekken bij het fietsen door de ijskoude tunnels. Aan de uitgang van de eerste tunnel, rechts een oud seinhuisje met het opschrift 'Tussen Tunnels', nu waarschijnlijk een vakantiehuisje van een Nederlander. Na de derde tunnel zijn we terug in volle natuur.
Langs zomereiken en fijnsparren, langs smalle weiden en uitstekende rotspartijen, langs bultige heuvels en rotsige afgronden vorder je comfortabel lichtjes dalend naar het oude station van Schleif. Nog enkele mooie uizichten over de Wiltz en het pad komt aan bij de verkeersweg, links is een café. We steken de weg over en fietsen aan een gebouwtje rechts en wat verder opnieuw op de oude spoorweg. We fietsen door een mooie wilde en stille omgeving. Het water van de Wiltz is de enige bewegende metgezel, met uitzondering misschien van een razend snel eekhoorntje dat schichtig over de weg glipt. De natuur op zijn mooist!
Kort na de vierde en laatste tunnel hebben we het oud station van Winseler. Hier heeft men nog een stukje rail en enkele seinpalen geplaatst als aandenken aan de vroegere spoorweg. Kort na Winseler, een paar Km voor Wiltz eindigt het fietspad op de spoorbedding maar schuin links is een mooi vlak kronkelend asfalt boswegje enkel voor fietsers dat eindigt bij de eerste huizen van de benedenstad Wiltz.
Hier keren we langs dezelfde mooie weg terug, opnieuw in de buurt van de 'Wiltz', ditmaal bijna onmerbaar stijgend naar Bastogne.

Vanaf de Y-splitsing in Bastogne nabij het 'Mardasson' fietsen we daarna het tweede deel van dit Ardens fietstochtje, naar Bourcy en terug. Een 9.5 Km vlak en spiegelglad asfalt pad door de Belgische Ardennen met regelmatig zeer mooie panorama's over de streek van Bastogne en Houffalize. In Bourcy fiets je langs het terrein van het voormalig station dat nu is ingericht als sport- en rustplaats. Ongeveer 500 Mt verder is opnieuw een Y-splitsing van fietspaden en voor ons het keerpunt van het dit deel van deze route.
De fietspaden gaan hier schuin links naar Houffalize en rechtdoor naar Gouvy maar dit is een leuke fietsroute voor op een andere mooie dag.

Zie ook :