Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt jaagpaden langs de Kleine- en de Grote Nete.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'LF5 - Vlaanderen fietsroute'.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Beneden brug Nijlen N116 / GPS : 51.174500, 4.635600
E313, uitrit 19 richting Lier, N14 en na 2 Km links N116 richting Nijlen tot de brug over het Netekanaal. Over de brug links afdalen terug naar het Netekanaal en links onder de brug door, daar is een groot terrein waar kan geparkeerd worden aan het fietspad.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lier.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Het station is op 150 Mt van het fiets- en wandelpad door de Vesten van Lier rond de stad. Dit pad volg je zuidwaarts en je komt vanzelf aan het 'Saske' en de fietspaden op de dijken van de Nete.
Info :
Je volgt de Kleine- en de Grote Nete langs het traject van de 'Vlaanderen Fietsroute' van de brug van Nijlen via Lier en Duffel tot aan het domein 'Roosendael' bij Walem. Roosendael is het restant van een eeuwenoud abdijdomein met diverse gerestaureerde monumentale gebouwen, te midden van een indrukwekkend natuurgebied aan de Nete.
De rit :
1) Brug Nijlen - Lier - Duffel - Walem (43.5 Km h/t).
Je start beneden aan de brug van Nijlen in z-westelijke richting langs het Netekanaal. Ongeveer 400 Mt verder linksaf en je ruilt de keurige rechte lijn van het kanaal voor de kronkels van een natuurlijkere waterloop. Nu ben je op de oevers van de Kleine Nete aanbeland. De weg blijft echter dezelfde en bij de brug van de weg naar Emblem moet je veranderen van oever. Ondertussen kan je natuurlijk ook genieten van de prachtige plekjes onmiddellijk naast de dijk. Overal liggen vijvers met daarrond wilgen en de onvermijdelijke weekendhuisjes.
Net voor het Netestadje , fiets je opnieuw langs het kanaal. Dan komt de kruising van het Netekanaal met de spoorlijn Lier-Herentals. Het kanaal moet je oversteken over een fiets- en voetgangerspassage van de ijzeren spoorwegbrug. Beneden aan de overzijde kan men even verpozen in de prachtige tuin met terras van 'Het Oude Lier' (maandag gesloten).
Je vervolgt via de Nazaretdreef die overgaat in een stukje kasseiweg. Iets verder kom je voor het eerst bij de Grote Nete aan. De bordjes 'Vlaanderen Fietsroute' wijzen naar rechts, naar het jaagpad links van de Grote Nete. Je volgt nu zijn oevers tot aan de verkeerslichten in Lier-centrum. Hier verlaat je de 'Vlaanderen Fietsroute' even voor het jaagpad op de andere oever, het is er namelijk veiliger. Na 500 Mt is een brug en hier rechtdoor de verkeersweg oversteken, op het jaagpad zit je opnieuw op de 'Vlaanderen Fietsroute'.
Het traject loopt verder langs het 'Saske', de samenvloeiing van de kleine en de grote Nete. Je blijft de rivier volgen, onder de Ring door. Zo kom je in de Ringenhofwijk, zo genoemd naar het merkwaardige 'Hof van Ringen', dat je rechts kunt herkennen aan de vier zuilen.
Nog een eind verder liggen de sluizen tussen de Nete en het Netekanaal. Dan rijd je het centrum van Duffel binnen. Rechtdoor over de brug is rechts het mooie park van Duffel en wat verder is een mooi terras om wat te rusten en iets te drinken.
De 'Vlaanderen Fietsroute' kiest op de brug van de N14 voor de andere oever van de Nete. Ruim 1 Km verder fiets je onder de spoorwegbrug door met rechts aan de overkant een groot bedrijf. Dan links grote plassen tussen uitgestrekte natuurreservaten en bij fietsknooppunt 55 ga je links af van de Nete dijk richting 65 en het fietscafé van het domein 'Roosendael'. Je fietst dan nog 700 Mt door een groot bos op een zandpad (zeer goed berijdbaar) tot bij de monumentale poort van het eeuwenoud abdijdomein. Door de poort is het fietscafé met een groot terras (gesloten op dinsdag). Hier is het keerpunt van onze fietstocht door het Neteland.

2) Uitbreiding of variante langs de Kleine Nete van de brug Nijlen tot E313 (13.5 Km h/t).
Vanaf fiets knooppunt 75 aan de brug van Nijlen fiets je naar 73 en 21 op de kronkelende dijk van de Kleine Nete. Je kan ruim 6 Km genieten van de prachtige plekjes onmiddellijk naast de dijk. Voorbij de E314 viaduct is een grote bedrijvenzone en hier is het keerpunt van deze fietstocht door het Neteland.

Zie ook :