Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt jaagpaden langs de Schelde en naast de spoorweg van Sint Amands via Puurs tot Ruisbroek.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'Vlaanderen fietsroute' van Temse tot Wintam en ook fiets knooppunten.
Vertrekpunt : 
P Bestemming : Bornem, Parking Het Sas, Schelde brug / GPS : 51.118542, 4.216720
E17, uitrit 15, N16 naar Temse. Over de brug van de Schelde, rechts een kleine parking aan 'Het Sas'.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Temse.
Het station is aan de overkant van de Schelde (op ongeveer 600 Mt): je moet naar links in de Stationsstraat aan de andere kant van de N16. Dan enkel de grote Scheldebrug oversteken, daar loopt het fietspad onder de brug door. Over de brug rechts in het Sas.
Info :
We volgen de jaagpaden langs het mooiste deel van de Schelde in Klein-Brabant. We fietsen ook naast de museum stoomspoorweg dwars door Klein-Brabant van Sint Amands via Puurs tot Ruisbroek.
De rit :
1) Temse - Sint Amands - Baasrode (30 Km h/t).
Naast de parking is het prachtig oude gerestaureerde 'Sas' op de oude Schelde, met bijbehorend café. We starten in westelijke richting op het fietspad naar de Schelde. Het is prachtig fietsen op de hoge dijk, aan de overkant rechts : Temse en links beneden wat buitenhuisjes tussen oude armen van de Schelde. Bij Weert duiken de bordjes 'Vlaanderen Fietsroute' weer op, maar het is heel eenvoudig : rechtdoor het mooie fietspad volgen langs de Schelde tot Baasrode. Beneden de dijk in Weert zijn ook diverse horecazaken met een mooi tuinterras.
Het fietspad slingert over de dijk in vele bochten, met rechts mooie natuurreservaatjes en schitterende uitzichten. Zo gaat het door tot het kerkje aan de Schelde van het kleine dorpje Mariekerke. Ongeveer 1 Km verder komen we aan in Sint Amands, met op de kaai rechts de indrukwekkende graftombe van de dichter Emile Verhaeren. Aan de horecazaken hier is wel te zien dat vele toeristen dit Scheldedorp komen bezoeken.
We vervolgen de tocht op de dijk tussen de schorren en de polders tot Baasrode. Daar eindigt het fietspad aan de eerste gebouwen. Hier keren we onze fiets om en rijden terug naar Temse, en onderweg genieten we opnieuw van dit schitterende traject.

2) Sint Amands - Puurs - Ruisbroek (25 Km h/t).
Ongeveer 500 Mt voorbij de kerk van Sint Amands is een grote parking. Via de Amandusdreef begint links een verkeersarm verbindingswegje (500 Mt) langs de sport terreinen tot de spoorweg naar Puurs. Bij de spoorweg links in de Spoorweglaan tot de parking van de supermarkt, aan de rotonde de spoorweg oversteken en links in de Winkelstraat die overgaat in een fietspad naast de spoorweg.
We volgen dit fietspad afwisselend links of rechts naast de museum stoom spoorweg richting Puurs. Na ongeveer 4 Km bij de eerste bebouwing van Oppuurs is het beter een paar honderd meter te fietsen op de Kattestraat tot het oud stationnetje. Over de spoorweg rechts en dan gaat het fietspad even door een veld tot de volgende spooroverweg, dan vervolgt het beton pad terug naast de spoorweg. Dicht bij Puurs even links en dan rechts terug naar de spoorweg en daar zijn de eerste huizen van de gemeente. Na een paar overwegen is de Seinhuiskaai en de terminus van de museum spoorweg.
Heel dichtbij is de NMBS spoorweg, deze oversteken en rechts vervolgen via de Eikevlietbaan en Merkenveld naast de spoorweg en het station van Puurs. Dit verbindingswegje is ongeveer 600 Mt en gaat dan over in een fietspad naast de spoorweg. Na de N16 viaduct en een groot bos is de trein stopplaats Ruisbroek-Sauvegarde, 1.5 Km verder eindigt het pad aan de Gansbroekstraat, het keerpunt van deze fietsroute door Klein-Brabant.

Zie ook :