Km
53
Brugge - Snaaskerke - Oostende/Gistel
Aard van de weg :
Van Brugge tot Plassendalebrug verkeersvrij asfalt/beton jaagpad, verder tot Snaaskerke zeer rustige asfaltweg met eventueel beperkt plaatselijk verkeer langs het kanaal. Van Snaaskerke oude spoorbedding tot Gistel in asfalt en naar Oostende in zeer fijne grint.
Bewegwijzering :
Van Brugge tot Snaaskerke bordjes : 'Vlaanderen-Fietsroute', dan richting Gistel bordjes 'Wijnendale-Route'.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Brugge, Waggelwater / GPS : 51.217255, 3.199176
E40 Brussel-Oostende, uitrit 8, N31 Brugge. Na 6 Km N351 naar rechts (Bevrijdingslaan) richting centrum en AZ St.Jan, dan na 0.5 Km de N339 richting AZ St.Jan (Waggelwaterstraat) en voor de brugoprit van het kanaal links naar het kanaal (bruine wegwijzer : Waggelwater). Parkeren 200 mt verder links aan het kanaal ter hoogte van de roeiclub.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
De afstand station-Waggelwater is ±3 Km via fietspaden langs de Hendrik Conciencelaan, Guido Gezellelaan en Maria Van Bourgondiëlaan, vanaf de verkeerslichten tegenover het station : volg de bewegwijzering van de fiets knoopunten 49-46-4-36.
Info :
Je volgt eerst 2 kanalen : het kanaal Brugge-Oostende tot aan Plassendale, daarna tot Snaaskerke volg je de Plassendalevaart en naar Gistel of Oostende fiets je op de 'Groene 62', de voormalige spoorwegbedding Oostende-Torhout.
De rit :
Het jaagpad waarover je gaat rijden heet Waggelwater, zoals het beboste domein links.
Bij het uitrijden van Brugge zie je rechts het Academisch Ziekenhuis Sint-Jan. Na een 3-tal Km kun je aan de overzijde de kerktoren van Meetkerke zien. Het is de eerste van van heel wat kerktorens die je aan beide zijden van de route zult opmerken. Ze steken eenzaam boven de polderweiden en -akkers uit en er rond liggen piepkleine dorpjes.
In de polders zij er vele rijen bomen te zien en er staat zo'n rij vlak naast het jaagpad. Probeer even niet te letten op de betonfabriek aan de overkant in je blikveld. Bij de volgende brug ligt het gehucht Nieuwweghe, eertijds een belangrijke aanlegplaats voor binnenschippers. Verder rijd je onder de Stalhillebrug en wat verder voorbij een café/restaurant (met terras aan de achterzijde). Achter de dijken langs het kanaal zijn ook kleine witgeschilderde polderhuisjes te zien.
Je hebt er al bijna 15 km op zitten als je van het kanaal wegdraait om de Plassendalevaart te volgen. Over de voormalige sluis is weer een café met terras. Het stukje waarover je nu fietst heet 'De Zwaanhoek'. Je volgt de richting Oudenburg onder de spoorweg en de E40 met zijn razende verkeer.
In Oudenburg passeer je de eerste van enkele bruggen over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De bruggen hebben allemaal hun eigen naam en vormen daardoor herkenningspunten in de streek. Ook langs dit kanaal zijn ook kleine mooi gerestaureerde polderhuisjes te zien. Als je naar rechts kijkt zie je in de verte de flatgebouwen, de fabrieken en de hijskranen van Oostende. In vogelvlucht is de kust 8 Km hier vandaan.
Voorbij de tweede ophaalbrug fiets je verder rustig over de asfaltweg met de naam 'Polder'. Verder is aan de overkant in Snaaskerke weer een betonfabriek. Hier is een fiets- en voetgangersbrug van de 'Groene 62', een voormalige spoorwegbedding Oostende-Torhout. Hier zijn 2 mogelijkheden : de spoorbedding volgen richting Gistel ofwel richting Oostende.
Eerst naar rechts tussen de boerderijen naar de toegang tot de brug, over de brug naar Snaaskerke. We fietsen doorheen de dorpskern en duiken een kleine 2 Km verder onder de E40 door. Kort daarop ontmoeten we reeds de eerste huizen van de Gistelse gemeentekern. We komen voorbij het nieuw administratief centrum, gebouwd op de plaats van het stemmige Gistelse stationnetje, en geleidelijk aan laten we de bebouwing achter ons. Verder net voor een weg kruising bemerken we links van ons een typisch overweghuisje, dat thans tot woonhuis werd omgevormd. Dit is het keerpunt van onze fietsroute en we fietsen terug naar Brugge langs dezelfde weg.
Een andere mogelijkheid vanaf Snaaskerke is niet over de brug, maar 3.8 Km over de spoorbedding in de richting Oostende. Na een wegkruising en een klein natuurreservaat in de polders begint de berm heel geleidelijk en bijna onmerkbaar te stijgen op een dijk naar de viaduct over de autoweg A10, 400 Mt verder in de KMO zone van Oostende is het eindpunt van de 'Groene 62'.
We fietsen terug naar Brugge langs dezelfde weg.

Zie ook :