Technische info over mijn eigen PC ...
LINUX  is een PC besturing systeem. Je kan het dus gebruiken in plaats van of naast Microsoft Windows. Elk besturing systeem heeft voor- en nadelen. Linux is erg stabiel en flexibel en is nu ook even gebruikersvriendelijk als Windows. Linux onderscheid zich niet alleen op technisch vlak van andere PC-besturing systemen, ook het ontwikkel- en licentiemodel verschillen enorm van die van de commerciële besturing systemen. Het is vrije software, wordt gratis verspreid en kan gewoon legaal gedownload worden van het internet. Linux is alleen een besturing systeem. Om er ook nog wat mee te kunnen doen heb je applicaties nodig en er bestaan nu al duizenden applicaties : kantoor pakketten, multimedia, grafisch, internet, enz., allemaal gratis meegeleverd en zeker even goed of soms beter dan de (dure) Microsoft applicaties.

Mijn keuze vanaf begin 2007 was de LINUX UBUNTU desktop, het is zeker de populairste Linuxdistributie onder particuliere gebruikers. Daarbij is ook de gratis Apache , MySQL  en PHP  server software geïnstalleerd speciaal voor het onderhoud van deze website. Of ik er nu tevreden over ben ? Ja, ja, ja en ik zal nooit meer terugkeren naar Microsoft en betalen voor nieuwe versies. De upgrades van nieuwe versies van Linux en ook de applicaties worden gratis en automatisch gedistribueerd via het internet, na een paar eenvoudige muisklikken zijn deze geïnstalleerd.


Een web browser heb je nodig om te surfen op het internet en niet alle browsers zijn hetzelfde. De beste keuze is zeker niet 'Microsoft Internet Explorer' maar ongetwijfeld een van de alom geprezen gratis browsers : van Mozilla FIREFOX of CHROMIUM, waarvan 'Google Chrome' afgeleid is. Linux gebruikers surfen natuurlijk met Firefox of Chromium maar deze browsers werken ook uitstekend onder alle versies van Microsoft Windows.

Ik heb zeer veel ervaring met computers van mijn beroepsleven en ik kan iedereen alleen maar aanraden om bij de aankoop van een nieuwe PC of upgrade van een oudere niet klakkeloos te aanvaarden wat verkopers je proberen wijs te maken. Een oude PC laten ombouwen naar Linux kost eenmalig ±50 € werkuren. Een nieuwe desktop of laptop PC met Linux i.p.v. Windows zal ruim 200 € goedkoper zijn, je betaalt alleen de hardware. Waarom zou je betalen als de beste software gratis en legaal te verkrijgen is ?

Indien je meer info wil over dit onderwerp, bv voor een Linux service adres, stuur ons een bericht via de contact-pagina.

Roger.