De wandeltrajecten die wij maken zijn ongeveer een 12 à 15 km lang, goed voor een namiddag. Vele van deze trajecten zijn in de Ardennen. Doordat de omgeving daar volledig anders is dan in Vlaanderen is dit een heel speciale belevenis : mooie stille dorpjes en geringe bevolkings dichtheid, heuvelachtig of rotsachtig terrein met soms schitterende panorama's, zeer uitgestrekte bossen en natuurgebieden met een overvloed aan bronnen, bronbeekjes en grillige waterloopjes. Wij maken er altijd een prettige daguitstap van : naargelang de regio 's morgens of in de voormiddag vertrekken, in de namiddag wandelen en 's avonds terug naar huis.

Natuurlijk kan het vervoer naar het vertrekpunt met de auto zijn, voor wandelingen nemen wij liever de trein.
Wij verkiezen meestal de trein omdat er veel voordelen aan zijn t.o.v. de auto :
  • geen files en ook relax reizen in meestal zeer comfortabele treinen.
  • vooral in de winterperiode is de reis aangenamer en veiliger.
  • ter plaatse heeft men toch geen auto nodig.
  • de wandeling begint en eindigt meestal direct aan een NMBS station of stopplaats.
  • sommige wandelingen zijn in lijn en eindigen aan een ander station.
  • soms is daarbij ook nog een kort bus traject nodig met LIJN of TEC bus (meestal met hoge frekwentie).
  • 8.30 € per traject met een 10-ritten Rail-Pass tussen 2 Belgische stations.
  • Senioren 65+ reizen voor 6.80 € h/t tussen 2 Belgische stations.
  • Reisonderbreking is toegestaan om bv. een hapje te eten.
Een nadeel is misschien dat men met de trein niet overal kan komen maar toch zijn er nog veel kleine stationnetjes in de Ardennen!

De hier voorgestelde wandelingen kunnen het hele jaar rond gemaakt worden : winter, lente, zomer of herfst en elk seizoen is anders en heeft zijn charme. Natuurlijk moet het mooi weer zijn! Je kan zeer moeilijk op voorhand plannen, in dit klimaat moet je soms een beetje geduld hebben !
Sommige wandelingen zijn gedeelten van fietsroutes en omdat deze verhard zijn bijzonder geschikt om in de winter te doen. Andere wandelingen zijn beter om in de zomer te doen, omdat niet-verharde wegen en paden dan geen modderpaadjes zijn. De Grote-Routepaden (GR) zijn de beste en mooiste wandelpaden in de Ardennen en vele van onze trajecten volgen deze bewegwijzering. Verdwalen is bijna onmogelijk, en de routes komen langs de mooiste plekjes van de streek.
De bewegwijzering van de GR-paden bestaat uit een witte en een rode verfstreep horizontaal boven elkaar geplaatst. Bij richtingsverandering wordt dit teken dubbel geschilderd. Deze bewegwijzering wordt opzettelijk summier gehouden en uitgevoerd op bestaande steunpunten zoals bomen, palen, hekken, enz... Zij worden herkend door de wandelaar maar springt niet in het oog bij de leek.
Een tocht langs een GR is geen parkwandelingetje. Zorg dus voor een aangepaste kledij en stevige wandelschoenen. Meer info op de website van de Grote Routepaden .

De pagina Wandelroutes regio is de lijst per regio van al onze wandelingen. Door te klikken op de items van de wandelroutes kan een beschrijving van elk traject worden opgevraagd.