Een namiddag fietsen bij mooi weer is zeer aangenaam, onbewust doet men intensief aan gezonde sport.   Je kan zeer moeilijk op voorhand plannen, in dit klimaat moet je soms een beetje geduld hebben !
Alle voorgestelde trajecten zijn vlak en verhard en voor bijna 100 % autovrij, meestal langs jaagpaden van waterlopen of fietspaden op voormalige spoorweg beddingen. Deze fietspaden zijn altijd afzonderlijk van het gewone wegennet en lopen meestal door de mooiste stukjes natuur van de Benelux. Ja, ook in het heuvelachtige Wallonië en Luxemburg zijn de mooiste vlakke, autovrije fietsroutes aangelegd ! De provincie Limburg noemt zichzelf het fietsparadijs ! En op al deze fietsroutes stoppen wij ook af en toe eens om een beetje te rusten en op een terras te genieten van het mooie weer, het uitzicht en een lekker bier!

Wat heeft men nodig ? Natuurlijk een redelijke conditie en een comfortabele fiets, wij hebben sinds 2016 Beixo vouwfietsen » (niet electrisch !) met cardan-as. Deze kunnen gemakkelijk worden meegenomen in elke auto en gratis met het openbaar vervoer. Er zijn 60 fietsroutes ook goed bereikbaar met de trein met een stopplaats op minder dan 1 Km van de route. Wij fietsen met gewone sportieve kleding.

De pagina Fietsroutes regio » is de lijst per regio van al onze tochten. Wij hebben al deze trajecten zelf gefietst, in tochtjes van +/- 53 Km, in totaal meer dan 4000 Km ! Op de pagina Fiets kalender » is het op te volgen. Voor ons zijn het allemaal mooie 1-dagsexcursies, in oost België 2-dagsexcursies met een overnachting ter plaatse. Wij hopen van elk jaar alle trajecten opnieuw te fietsen van in de vroege lente tot in de herfst.

Een plus punt van onze favoriete fietsroutes is zeker dat naar believen de af te leggen afstand kan ingekort worden omdat de terugweg dezelfde is van de heenrit. Ook kunnen sommige ritten gemakkelijk verlengd worden omdat meestal een 25-tal Km is gekozen van veel langere fietstrajecten. In alle geval fietsen we daarvan de mooiste stukken! Wij maken er altijd een prettige daguitstap van : naargelang de regio 's morgens of in de voormiddag vertrekken, 's middags pic-nic op een mooi plekje, in de namiddag fietsen en 's avonds terug naar huis met onderweg eten in een restaurant.

Door te klikken op items van de fietsroutes kan een uitgebreide beschrijving, met een kaart en een reeks foto's, van elk traject worden opgevraagd.